”Läget är en ren katastrof”, anser några av sjukhusets chefer.
”Läget är en ren katastrof”, anser några av sjukhusets chefer. Bild: Kristian Johansson

Risk för massuppsägningar på Kungälvs sjukhus

Krisen på Kungälvs sjukhus fortsätter och massuppsägningar kan stå för dörren.
– Läget är en ren katastrof, anser två av sjukhusets chefer.

ANNONS
|

De är bara några av många anställda som har hört av sig sedan Kungälvs-Posten inledde granskningen av Kungälvs sjukhus, där allt fler kräver att ledningen för Sjukhusen i väster ska avgå.

– Vår uppfattning är att alla utom den politiska styrelsen har tappat förtroendet för sjukhusdirektören och den övriga ledningen, säger cheferna.

LÄS MER:Utbrett missnöje med sjukhusledningen

En tystnadskultur

Precis som flera andra som KP har intervjuat, väljer de att vara anonyma.

– Det beror på att vi inte har ett öppet klimat. Istället råder en tystnadskultur med toppstyrning. Det finns helt klart en rädsla för att hamna i kylan, säger de båda cheferna, som i normala fall aldrig hade gått till media.

ANNONS

– Droppen som fick bägaren att rinna över var när Gun-Marie Daun i styrelsen för Sjukhusen i väster gick ut i tidningen och uppmanade cheferna i första linjen att jobba med arbetsmiljö och dialog. De gör ju inget annat just nu, men är väldigt ensamma eftersom det inte finns något stöd alls uppifrån.

LÄS MER:Kungälvspolitiker: ”Vi har fortsatt förtroende för ledningen””

En rad misstag

Cheferna nämner en rad orsaker till att den nya organisationen har misslyckats så kapitalt.

– Första missen var när man började plocka bort närvarande chefer. Sedan är det ett faktum att vi är helt olika sjukhus i organisationen. Kungälv och Alingsås är akutsjukhus medan Angered och Frölunda stänger klockan 18. Meningen var att sammanslagningen skulle bli positiv men vi ser bara att det har blivit sämre och sämre med längre beslutsvägar. Sjukhusdirektören Martin Rösman pratar mycket om att det ska vara en platt organisation och medbestämmande, men det finns ingenting av det, anser cheferna.

LÄS MER:Sjukhusdirektören:”Vi måste öka vår dialog”

Misstag sker

Just nu känns det som att personalen på sjukhuset ropar för döva öron, säger de och konstaterar att allt fler röster höjs för massuppsägningar.

– Sjukhuset är inte friskt. Folk är rädda när de går till jobbet, att något ska hända på grund av att det saknas erfaren personal. Och det görs misstag inom vården fast man inte pratar högt om det. Det finns åtminstone två allvarliga händelser som har inträffat den senaste tiden, säger cheferna.

”Folk är rädda när de går till jobbet, att något ska hända på grund av att det saknas erfaren personal”, säger en av cheferna.
”Folk är rädda när de går till jobbet, att något ska hända på grund av att det saknas erfaren personal”, säger en av cheferna. Bild: Kristian Johansson

LÄS MER: Efter läkarflykten: Försämrad vård för stora patientgrupper

Ingen samordning

De uppmanar styrelsen för Sjukhusen i väster att hälsa på de som jobbar på golvet och verkligen se den sanna bilden.

– Invånarna skulle bara veta hur dåligt det fungerar vad gäller patientvården. Tanken är att sjukhusen ska samarbeta, att vi ska hjälpa varandra med remisser om det är kö på ett ställe, men det fungerar inte alls. Det är ingen som tar i det. Så ett sjukhus kan stå med tomma operationstider medan det är kö på ett annat, säger cheferna.

LÄS MER:Överläkare som lämnat:”Man leker med skattebetalarnas pengar”

Hyr in sjuksköterskor

De berättar om besparingar som innebär att frukt och julklapp har dragits in, samtidigt som personalbristen gör att sjukhuset måste anlita bemanningsföretag för dyra pengar.

– Det kan ibland vara fyra hyrsjuksköterskor på en avdelning och det kostar fruktansvärt mycket. Grejen är att de inte har något ansvar för själva avdelningen, så det blir också en belastning på ordinarie personal och är knappast en lösning på lång sikt.

LÄS MER:Varsel om skyddsstopp på sjukhuset dras tillbaka

Slut på orken

Alla chefskolleger de pratar med säger samma sak- hur länge ska vi orka?

– Det här går inte längre. Vad som krävs nu är att sjukhusledningen avgår och att man upplöser den nya organisationen. Man kan inte skylla alla problem bara på pandemin, problemet är djupare än så, anser de båda cheferna.

ANNONS