Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Getty Images
Bild: Getty Images

Rikligt snöfall under natten till tisdag – förseningar i kollektivtrafiken

Under natten till tisdagen har det kommit stora mängder snö i Kungälvsområdet och SMHI utfärdat en gul varning – men snöfallet väntas bli än mer omfattande. Under tisdagen förekom stora störningar i kollektivtrafiken.

Minusgraderna och frosten har gjort sig påmind genom frostiga bilrutor och sandade gång- och cykelbanor sedan förra veckan. Och de närmaste dagarna kommer temperaturen fortsätta hålla sig kring nollan och nederbörden kommer att komma i form av snö.

Under tisdagsnatten började det snöa rikligt i Kungälvsområdet. Men räddningstjänst och polis har inte haft några snörelaterade olyckor under natten och morgonen. Däremot är kan det vara förseningar i busstrafiken i Kungälvsområdet på grund av vädret.

Under tisdagsmorgonen flyter trafiken ganska bra på moddiga vägbanor men i höjd med Kode och över bland annat Nordreälvbron är det ganska mycket köer söder ut.

När det gäller tågtrafiken så är vissa turer inställda på grund av fordonsfel, enligt Västtrafiks trafikinformation.

– Men det är mycket köer och halka på vägarna så man får räkna med förseningar i busstrafiken, säger Jill Hasselqvist, störningskoordinator på Västtrafik.

Bland annat är vissa turer med X4 försenade.

Vid 7-tiden gick Västtrafik ut och varnade för störningar och förseningar på i stort sett alla färdmedel i kollektivtrafiken under tisdag till och med onsdag.

”Det finns risk för störningar i trafiken på flera linjer i Västra Götalandsregionen under förmiddagen och dagen på grund av vädret och väglaget. Räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor”, skriver Västtrafik på sin hemsida

”Snöfallet hänger ihop med ett lågtryck som passerar åt sydost och den exakta utvecklingen på lågtrycket är fortfarande svårbedömd. Små ändringar i lågtryckets bana påverkar såväl var de största snömängderna kommer som var gränsen för snö och regn kommer att gå”, skriver SMHI på sin hemsida.

Uppåt 20 centimeter snö

På måndagen gick SMHI ut och flaggade för att mer snö är på ingång, och Kungälv omfattas av den gula varning som är satt i västra delen av Götaland. I Kungälv väntas det komma mellan fem och tio centimeter snö under natten till tisdag och på förmiddagen, lokalt kan det bli uppåt 15 centimeter snö.

– Sedan kommer ytterligare en omgång snö när ett lågtryck rör sig in västerifrån under onsdag morgon, och det snöfallet väntas bli än mer omfattande, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI, till Kungälvs-Posten på måndagskvällen.

På onsdagen 1 december ökar vinden i styrka och det väntas komma mellan 10 och 15 centimeter snö, och SMHI:s gula varning råder fortsatt i Kungälvs kommun.

– Lokalt väntas uppåt 20 centimeter snö under onsdagen. Det kommer mycket snö nu. Jag hoppas att ni har vinterdäcken på i Kungälv.

Nära orange varning

Gränsen mellan SMHI:s gula varningsområde och det orange ligger strax söder om Kungälv, och i Halland har en röd varning satts.

– Banan för lågtrycket är svårbedömt. Kungälv ligger ju ganska nära gränsen för orange varning så det är svårt att säga hur det går.

Max Schildt varnar för att snöfallet i samband med hårda vindar kan leda till trafikstörningar, el-avbrott och dålig sikt.

– Det kan vara läskigt att köra i. Minusgraderna gör att snön lättare rör på sig, så det är flera faktorer bakom varningarna som gör att det kan leda till allvarliga lägen, säger Max Schildt.

Kylan ökar risken för halka

Med frost kommer även kyliga vägbanor och när snön faller kan det vara halt på moddiga vägbanor.

Uppmaningen från SMHI är att vara vaksam på halka även när det inte är någon nederbörd, och ju kallare det blir är risken större för underkyld nederbörd.

Dela med dig av dina vinterbilder

Vintern har kommit till Kungälv. Dela med dig av dina snöbilder och skicka dem till KP på [email protected] så lägger vi ut dem i ett bildspel.

Skriv var bilden är tagen och vem som fotograferat.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.