Restriktioner släpps – men sjukfrånvaron fortsatt hög inom hemtjänsten

Läget i hemtjänsten är fortfarande ansträngt. Trots hög sjukfrånvaro och släppta restriktioner kan kommunen ana en ljusning i horisonten.

ANNONS
|

Under en lång tid har situationen inom hemtjänsten varit ansträngd.

– Det är fortfarande ett ansträngt läge, säger Lena Arnfelt, sektorchef för trygghet och stöd i kommunen.

Hon säger att man fortfarande är nere på den lägre beredskapsnivån som infördes i början av januari, vilket innebar att en del insatser inom hemtjänsten fick dras in.

– Men det ser ändå bättre ut inom hemtjänsten nu, där det ser ut som om det håller på att vända, men det kommer ta tid innan vi är tillbaka fullt ut, säger hon.

Hög sjukfrånvaro

Det som är mest bekymmersamt är att det fortfarande är en hög sjukfrånvaro även om det är en lägre smittspridning. Bland dem som jobbar inom hemtjänsten är många vaccinerade och riskerar därmed inte att bli svårt sjuka om de får covid.

ANNONS

Lena Arnfelt är lite orolig för hur sjukfrånvaron kommer att se ut framåt, nu när restriktioner släpps och människor får träffas obegränsat.

LÄS MER:Snabbtest i stället för omplacering av ovaccinerade

LÄS MER:Hemtjänsten ner i beredskapsnivå – ”hårda prioriteringar”

LÄS MER:Samhällskritiska yrkesgrupper kan slippa familjekarantän

Ser du en risk att sjukfrånvaron kan öka?

– Det är jättesvårt att säga, det går inte att förutsäga. Men den absoluta majoriteten av dem i vård och omsorg är vaccinerade, och man blir inte lika sjuk och de blir friska fortare.

Familjekarantän slopad

Hon tycker ändå att det är glädjande att familjekarantänsregeln är borta vilket innebär att är du frisk går du till jobbet, säger hon.

LÄS MER:Prioritering för provtagning – bara vissa ska PCR-testas

Och de nya reglerna om vilka som ska prioriteras för pcr-tester gör också att vårdpersonalen snabbare får svar på sina tester vilket underlättar för sektorn.

På kommunens äldreboenden är det fortfarande med en relativt hög sjukfrånvaro bland medarbetarna. Men det är olika tufft på de olika boendena.

– Det går upp och ner, ett boende kan vara hårdare drabbat och sedan stabiliseras situationen men då är det ett annat som har det tuffare.

Flyttar ni runt personalen då?

– Vi försöker hjälpas åt inom husen.

Söker vikarier

Det har redan innan pandemin varit svårt att få tag i vikarier till äldreomsorgen och det har inte blivit lättare under pandemin, men kommunen har under en tid nu sökt med ljus och lykta på alla fronter och i sociala medier efter vikarier.

– Vi jobbar intensivt för att nå ut till personer som vill jobba hos oss.

LÄS MER:Här är nya karantänsreglerna – den slipper vara hemma

Hon berättar om att de för ett tag sedan gick ut brett i sociala medier och sökte personal till hemtjänsten och att de då fick in ett 60-tal ansökningar.

– Och det var positivt. Vi försöker att nå ut och marknadsföra oss i flera kanaler.

För att jobba inom hemtjänsten bör man vara utbildad undersköterska men som situationen ser ut nu har det varit svårt att få personal med den rätta grundutbildningen.

– Men genom äldreomsorgslyftet har vi kunnat anställa personer utan grundutbildning men som kunnat utbilda sig 50 procent på arbetstid och samtidigt jobba.

Behåller skyddsutrustning

Även om alla restriktioner är borta från samhället så innebär inte det att man inom vård- och omsorgssektorn släpper på sina hygienregler.

– De kvarstår enligt vårdhygien Västra Götaland. Vi har fortfarande på skyddsutrusning och munskydd i lokalerna.

Och för att besöka ett äldreboende är det krav på munskydd inne i de offentliga miljöerna där.

– Men inne i den enskildes personen lägenhet behöver man inte ha det, säger Lena Arnfelt.

Restriktioner på sjukhuset

När det gäller besök på Kungälvs sjukhus kommer en del rekommendationer finnas kvar en period till.

Kommer restriktioner att finnas kvar trots att övriga samhället tar bort dem?

– Ja, vi följer de regionala rutiner som vårdhygien och smittskydd tar fram och som uppdateras kontinuerligt utifrån aktuellt smittläge, svarar Jacob Wulfsberg, chefsläkare på Kungälvs sjukhus i ett mejl.

Vilka behålls och varför?

– Åtgärder för att minska smittspridning av covid-19 behålls, som till exempel användandet av munskydd inom sjukvårdens lokaler. Detta gäller såväl våra medarbetare som besökare. Man ska också stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion samt hålla avstånd. Vi screenar samtliga patienter som läggs in på sjukhuset.

Och entrévärdar, kommer de vara kvar?

– Åtminstone till 28 februari.

Äldreomsorgslyftet är en del i regeringens satsning för att stärka kompetensen inom kommunalt finansierad vård och omsorg av äldre i spåren av covdi-19. Det är ett statligt bidrag som ska ge förutsättningar att höja kompetensen för äldreomsorgens befintliga och nya medarbetare genom utbildning på betald arbetstid till undersköterska och vårdbiträde.

Satsningen innebär att kommunerna får 3,4 miljarder för 2021. För 2022 och 2023 föreslås 1,7 miljarder vardera år. Från och med 2021 breddas äldreomsorgslyftet till att förutom utbildning till undersköterska respektive vårdbiträde även omfatta kompetensutveckling och utbildning av första linjens chefer.

Källa: SKR, Socialstyrelsen och Kompetensutvecklingscentrum

ANNONS