Restriktioner släpps – det här gäller i Kungälv

På onsdag, 29 september, släpper Folkhälsomyndigheten på många av de restriktioner som gällt den senaste tiden – men endast för dem som är vaccinerade.

ANNONS
|

På onsdag släpps flera av de kvarvarande restriktionerna som infördes när pandemin härjade som värst.

Bland annat lyfts deltagartaket för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster. Regler för hur många man får vara per sällskap på serveringsställen inomhus tas bort, och det blir åter tillåtet med konserter på serveringsställen inomhus.

Även rekommendationen om att arbeta hemifrån tas bort.

Men vad gäller i Kungälv?

STADSHUSET

På stadshuset kommer kommunens tjänstemän successivt tillbaka för att arbeta fysiskt i kommunhuset.

– Vår förvaltningsledning har tagit fram en successiv återgång till att börja arbeta på plats i kommunhuset igen, det handlar om en successiv återgång under första halvan av oktober, säger Madeleine Nilsson, kommunikatör på Kungälvs kommun.

ANNONS

När det gäller hur man ser på om personalen är vaccinerad eller inte hänvisas till medarbetarens personliga ansvar:

– Det är ju svårt för de nya allmänna råden utgår från det individuella ansvaret och det gäller ju främst ovaccinerade. På arbetsplatserna kommer vi inte göra någon skillnad på vem som är vaccinerad eller ovaccinerad. Men vi hoppas att alla medarbetare tar sitt personliga ansvar utifrån om man är vaccinerad eller inte. Man får prata med sin chef hur man ska göra, säger Madeleine Nilsson.

Öppet för besökare

Enligt Olivia Widell Tengvall, som är enhetschef över kundcenter och internservice i kommunen, kommer det inte märkas för medborgarna att restriktionerna släpps.

– Stadshuset har varit öppet för besökare under hela pandemin. Vi har inte haft mer restriktioner än att vi har kölappssystem och handsprit tillgänglig och skyltar om att hålla avstånd och det kommer vi fortsätta ha oktober ut.

I foajén har det inte heller rått några större begränsningar i antal personer samtidigt. Och det har heller aldrig varit för många medborgare där inne samtidigt enligt Olivia Widell Tengvall.

Har man velat träffa en handläggare har det också varit möjligt under pandemin.

– Så det händer inte speciellt mycket efter 29 september. Vi har kunnat hålla en god servicenivå genom pandemin, och det är vår skyldighet att tillgodose medborgarnas rättigheter.

KOLLEKTIVTRAFIKEN

Från och med onsdag kommer Västtrafik återgå till att tillåta påstigning fram i kollektivtrafiken.

– Det som också händer är att vi börjar välkomna dem som inte rest med oss under pandemin tillbaka till kollektivtrafiken, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

LÄS MER:Västtrafik öppnar framdörrarna igen – påstigning fram

Samtidigt ska Västtrafik köra all trafik de kan och även förstärka för att göra det så bekvämt som möjligt för dem som väljer att resa med dem.

– Vi kommer ha koll på trängseln och förstärka om det är trångt, men vi har inte obegränsat med fordon.

Hon säger även att man troligtvis kommer att se en successiv ökning av resenärer i kollektivtrafiken.

– Men jag har svårt att se att det kommer vara en ketchupeffekt, en del kommer säkert att fortsätta att arbeta hemifrån framöver.

Fritt fram att dela säte

Uppmaningar om att hålla avstånd och att inte dela säten i kollektivtrafiken försvinner.

– Det var ju myndigheternas rekommendationer som vi lutade oss mot och de försvinner nu, säger Mette Ramquist.

När det gäller ovaccinerade kommer Västtrafik inte att agera annorlunda.

– Vi litar på det som myndigheterna går ut med och att var en ska följa det, det är ingen skillnad för kollektivtrafiken.

RESTAURANGER

Tonys restaurang på Älvebacken har kämpat i pandemin och Tony Holm är glad över att restriktionerna släpps.

– För oss är det här ett stort steg framåt mot en normalisering av verksamheten som den var innan pandemin, säger han.

Samtidigt som de kommer att fira att restriktionerna lyfts kommer man fortfarande vara försiktiga och se till att både gäster och anställda håller avstånd.

Han är dock lite oroad över hur gästerna kommer att agera.

– De är vana vid att vi ställt om mot marknadsföring av take away och hemleverans så utmaningen blir att få tillbaka kunderna.

Utmaning att få tillbaka gäster

Han förstår dock att det för många varit bekvämt att få hem maten och kunna få lite mer tid för familjen.

Nu ska man fira i ett par veckor.

– Vi är jätteglada, från att inte ha gjort någon och inte kunnat ha någon dj varje fredag till att nu kunna ha trubadurer, köra stand-up och bjuda in till after work.

Hur gör ni med gäster som inte är vaccinerade?

– Vi kan inte stoppa dem. Men vi önskar att alla som besöker oss är vaccinerade liksom vår personal. Men vi utgår från att de som besöker oss är vaccinerade.

KÖPCENTER

I köpcentret Kongahälla center har restriktionerna gällt i ett och ett halv år och gäller fortfarande. Och enligt Anton Knutsson, centrumchef, så kommer inte så mycket att förändras för dem som besöker köpcentret efter 29 september.

– Man kan väl säga i generella drag att det inte kommer att hända så jättemycket, vi kommer att fortsätta med handsprit i alla entréer och fortsätta med utropen om att tänka på att hålla avstånd. Vi har fortfarande ett ansvar, säger han.

Från och med oktober kommer KC att återigen börja med event i sin Food Hall och men nu kommer man fylla alla sittplatser och sedan inte ta in fler vilket man gjort tidigare.

Steg 4, restriktioner lyfts men inte för ovaccinerade

• Deltagartak för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster i hyrd lokal tas bort.

• Regler om maxantal per sällskap tas bort för serveringsställen inomhus.

• Konserter tillåts på serveringsställen inomhus.

• Rekommendationen om att arbeta hemifrån tas bort. Den som har symtom bör fortsatt stanna hemma och testa sig, och arbetsgivare bör då underlätta för hemarbete.

Det här gäller för ovaccinerade

• För ovaccinerade gäller fortfarande att hålla avstånd, att undvika kontakt med 70+ och riskgrupper, undvika folksamlingar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS