Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Resebyråer på väg tillbaka

Efter ett tufft år under pandemin är resemarknaden på väg tillbaka. Resebyråer i Kungälv hoppas att de snart ska märka ökningen och hos vissa är det redan uppenbart att kunderna börjar komma tillbaka.

Resebranschen, en av de branscher som drabbats hårt av coronapandemin, verkar nu återhämta sig. Med vaccinationspass och lättade restriktioner är det allt fler som vill tillbaka ut i världen. På Resekompaniet i Kungälv har den ökande reslusten varit tydlig.

– Nu ser vi ett ljus i tunneln, vi har betydligt mycket mer bokningar både nu i sommar och sen till höst och vinter, säger Martina Linde, delägare och reseförsäljare på Resekompaniet i Kungälv.

Enligt Martina Linde är det många som reser till Grekland nu under sommaren och inför hösten och vintern är det klassiker som Kanarieöarna och Thailand som gäller.

Det är fortfarande snårigt när det gäller restriktioner för inresa i olika länder runt om i världen. Inom EU är det något enklare då det räcker med ett vaccinationspass och ofta någon slags hälsodeklaration beroende på landet. I många andra länder och för de som inte vaccinerat sig, till exempel barn, gäller det att kunna visa upp negativt PCR-test. Att just barn inte hunnit vaccineras än tror Martina Linde kan påverka vilka det är bokar resor nu.

– Jag tycker att det känts som att det varit lite mer vuxna utan barn nu i sommar, det kan ju kanske vara för att det är lite enklare att resa när alla blivit vaccinerade, säger Martina Linde.

I Kungälv är det främst de resebyråer som bokar charterresor som fått ta del av att resandet drar igång igen. Softresor anordnar skidresor till Norge och hela verksamheten avstannade i och med stängda gränser och restriktioner. Där är det för tidigt för att säga något då det är långt kvar till skidsäsongen men Tony Lindkvist, ägare av Softresor, säger att han inte gett upp än.

– Jag hoppas och tror verkligen på att folk kommer tillbaka nu till nästa säsong, säger han.

Resebyrån Travel Master på Marstrand organiserar resor för företag och även där känns det fortfarande tufft.

– Jag tror att det kommer lätta till hösten men än så länge har vi ju inte sett någon ökning i bokningar, säger Teresa Svensson, VD på Travel Master.

Även innan pandemin hotades resebranschen då allt fler bokar sina resor själva över internet. Men Martina Linde hoppas att många kommer hitta tillbaka till resebyråerna efter corona.

– Jag tror att många känner att de vill ha tryggheten i en resebyrå nu när det varit så mycket strul. Man har någon att prata med och som hjälper en om något händer, säger hon.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.