Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Svensson, Ulla Norbäck och Petter Karlander driver alla tre hotell i kommunen.  Bild: Kristian Johansson, Moa Haltorp, Katarina Berg
Daniel Svensson, Ulla Norbäck och Petter Karlander driver alla tre hotell i kommunen. Bild: Kristian Johansson, Moa Haltorp, Katarina Berg

Rekordsommar för hotellen i Kungälv: ”Har varit fantastiskt”

Hotellbranschen är en av de mest drabbade branscher till följd av pandemin. Nu slår flera hotellverksamheter rekord i Kungälv. På Marstrands Havshotell är det den bästa sommaren på 10 år.
– Det har varit en fantastik sommar, vi har haft vår bästa månad sedan vi öppnade hotellet, säger Daniel Svensson, VD på Marstrands Havshotell.

Reserestriktioner och en fram- och tillbakagående samhällssmitta har gjort det tufft för hotellbranschen. Bokningarna har dalat och många har varit permitterade eller blivit uppsagda. Men efter att fler börjat semestra inom Sveriges gränser så gör hotellen i Kungälv en riktigt bra sommar.

– Det känns verkligen försiktigt positivt, sommaren är väldigt viktig, men den är inte allt, säger Daniel Svensson.

På Marstrands Havshotell har de haft en rekordsommar. Hotellet är fullbokat och restaurangen får in många turistande gäster. Jämfört med sommaren 2020 ökade de omsättningen med cirka 15 procent.

– Det har varit en fantastik sommar, vi har haft vår bästa månad sedan vi öppnade hotellet, säger Daniel Svensson.

På Tofta Herrgård ser man samma trend. Fullbokningar och många vaccinerade gäster som längtat efter att umgås.

– Det är jättekul, det har varit otrolig kris sista året, säger Petter Karlander, VD för Tofta Herrgård Hotell och Konferens.

Trots att somrarna gått bra för hotellbranschen i Kungälv så ger det inte den fulla lägesbilden. Petter Karlander berättar att om man ser till ett helår har bokningarna minskat med cirka 60 procent jämfört med 2019.

Även inne i centrala Kungälv har bokningsläget sett bra ut under sommaren. På Fars Hatt är Ulla Norbäck ägare och hon säger att det ser positivt ut.

– Vi är nöjda med sommarsäsongen, vi har haft bra med gäster i både hotell och restaurang, säger Ulla Norbäck.

Dock märker hon av att många av bokningarna sker samma dag eller tätt in på. Det gör även att hon har svårt att sia om hösten.

– Vi hoppas att vi inte stöter på samma tvärnit som förra hösten, säger hon.

De andra hotellägarna berättar även att det osäkra läget har lett till svårigheter med personal. Under sommaren har hotellen klarat sig på sommarjobbare, men hösten är ännu oviss.

Man har behövt skära ner på personal i olika omgångar sedan pandemistart. För Marstrands Havshotell och Tofta Herrgård ser läget bättre ut till hösten än förra året. De har mer bokningar än hösten 2020. Där tillkommer den komplicerade personalfrågan åter igen.

– Inför hösten måste vi nog anställa ett par till, men det svårt med nyanställning och heltidsanställda när man inte vet om det kommer en våg till, säger Petter Karlander.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.