Kungälv toppar listan över flest A-traktorer i Västra Götaland.
Kungälv toppar listan över flest A-traktorer i Västra Götaland. Bild: Adobe Stock

Rekordökning av A-traktorer i Västra Götaland

Intresset för att äga och köra en A-traktor har ökat lavinartat de senaste fyra åren. Det visar nya siffror från Transportstyrelsen där också Västra Götaland sticker ut. Här finns nämligen flest registrerade A-traktorer i hela Sverige.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

5 409 fordon av totalt 36 913 i hela landet fanns enligt Transportstyrelsen registrerade i Västra Götalands 49 kommuner i början av maj i år. Av dessa allra flest i Kungälv med 274 registrerade fordon.

I grannkommunen Ale finns 128 registrerade A-traktorer och det gör att de hamnar på plats 15 på listan. I Stenungsund är motsvarande siffra 103 och på Tjörn 68. Även Orust finns med i topp 15-ligan i Västra Götaland med 141 registrerade fordon.

Sett till antalet A-traktorer i hela riket har dessa också ökat stort, med 44 procent sedan 2016. Västra Götaland slår dock även detta rekord med råge, då antalet sådana fordon här ökat med hela 77 procent under samma tidsperiod.

LÄS MER:Skrik och oväsen – A-traktorer samlades vid Ica

Lättade regler, som gjort det smidigare att bygga om bilarna, tros vara en av förklaringar till det stora ökade intresset att äga och framföra A-traktorn, som brukar dela många i två läger.

– Människors åsikter om A-traktorer skiljer sig åt. Allt från att det är fordon som fyller en viktig funktion för att säkerställa mobilitet på landsbygden till att det är ett fordon som borde förbjudas. Klart är att fordonstypen väcker känslor, konstaterar Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Förslaget: Parkeringsförbud nattetid ska få slut på stöket vid Ica Maxi

Tydliga förändringar kan enligt Transportstyrelsen nu också ses i vilka bilmärken som är populära att registrera om till A-traktorer efter regeländringen i juli 2020, då det blev lagligt att bygga om även automatväxlade bilar, med förbehåll att dessa inte får ha en hastighet som överstiger 30 kilometer i timmen.

Fortfarande är dock den överlägset vanligaste A-traktorn en Volvo och utgör 57 procent av alla ombyggda fordon. Men BMW-traktorerna som rullar på vägarna har också fördubblats sedan regeländringen trädde i kraft förra året. Antalet ombyggda Volkswagen och Audi ökar också stort.

Här finns flest registrerade A-traktorer i Västra Götaland

1. Kungälv (274)

2. Falköping (251)

3. Uddevalla (245)

4. Borås (232)

5. Lidköping (231)

6. Vara (213)

7. Göteborg (199)

8. Mark (192)

9. Ulricehamn (175)

10. Skövde (171)

14. Orust (141)

15. Ale (128)

16. Lilla Edet (115)

19. Stenungsund (103)

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS