Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.  Bild: Mia Höglund
Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen. Bild: Mia Höglund

Regionen svarar: Därför får vårdcentralerna inget vaccin

Vårdcentraler i Kungälv är kritiska mot att de inte får något vaccin den här veckan.
– Det är en frustration som vi alla upplever, men som beror på bristen på vaccin, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare på Västra Götalandsregionen.

KP har tidigare skrivit om att vårdcentraler i Kungälv den här veckan inte har blivit tilldelade något vaccin alls av regionen. Detta medan 18 externt upphandlade vaccinatörer, bland annat apotek och företag som vill starta drive in-vaccinering, får en stor del av det vaccin som finns.

Ju mörkare färg på kartan, desto större andel vaccinerade med minst en dos. Håll med muspekaren över en kommundel på kartan för att se andelen vaccinerade.

Agneta Hamilton, verksamhetschef på vårdcentralen Kusten menar att vårdcentralerna har blivit lovade att bli prioriterade gentemot de externa vaccinatörerna, och att regionen nu sviker vårdcentralerna.

Vårdcentralerna har i många fall redan anställt extra personal och ordnat med nya lokaler för vaccineringen.

Kristine Rygge håller dock inte med om att vårdcentralerna har blivit lovade att de ska prioriteras.

– Det vi har sagt är att i fas fyra använder vi externa vaccinatörer till stor del, och att vårdcentralerna också ska vara med. Vi har inte lovat något åt vare sig de externa vaccinatörerna eller vårdcentralerna, säger hon.

Vårdcentralerna får vara beredda på att vissa veckor inte få något vaccin.

– Får vi bara 24 000 doser går det inte att smeta ut på alla. Vissa vårdcentraler kan bli utan vaccin en vecka och få vaccin en annan, säger Kristine Rygge.

Den här veckan har det kommit relativt lite vaccin och regionen har fördelat det så att de externa vaccinatörerna får 60 procent av vaccinet, vårdcentralerna 30 procent och övriga (bland annat sjukhus) 10 procent.

Varför får de externa så mycket mer än vad vårdcentralerna får?

– Vårdcentralerna har många andra uppdrag utöver att vaccinera. De har också provtagning och smittspårning. Dessutom har de sin ordinarie verksamhet. De externa vaccinatörerna har vi bara till för att vaccinera. Från invånarnas perspektiv är det viktigt att det finns många olika vaccinatörer, och man får inte tro att det inte går att vaccinera sig bara för att vårdcentralerna får en mindre del, säger Kristine Rygge.

Kombinationen liten tilldelning och det faktum att mycket vaccin nu går till dos två för dem som väntar på att bli färdigvaccinerade, gör att det är svårt att få nya tider för vaccinering just nu.

– Det är många doser nummer två som ska ut nu. Veckorna 21 och 22 får vi dessutom väldigt liten tilldelning, men sedan hoppas vi att det ska bli mer vecka 23 och 24, säger Kristine Rygge.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.