Foto: Getty Images
Foto: Getty Images Bild: -

Regeringen vill ha förarbevis för vattenskoter

Regeringen anser att det får vara slutlekt med skotrar på våra vatten. Under en presskonferens på torsdagen uppgav man att man gett Transportstyrelsen i uppdrag att se över om man ska införa obligatorisk utbildning och förarbevis för den som vill köra vattenskoter.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En del ser dem som en skojig hobby, andra som en ren plåga som dyker upp i sommaridyllen. Men på senare tid har sjöpolisen, kustbevakningen och sjöräddningen har uttryckt sin oro för hur vattenskotrar framförs på våra vatten.

Det som ändå står klart är att vattenskotrar emellanåt framförs vårdslöst och flera olyckor har inträffat genom åren.

– Det är bara en tidsfråga innan något allvarligt händer. Förarna därute överskattar ofta sin körförmåga. Bristen på erfarenhet, alkohol och för hög hastighet är en livsfarlig kombination, säger Marie Felten på sjöpolisen Väst i ett pressmeddelande från polisen tidigare i sommar.

Läs mer: Polisens oro: Fler vattenskotrar än någonsin

Nu har regeringen beslutat att man ska utvärdera nuvarande åldersgräns på 15 år och har gett i uppdrag till Transportstyrelsen att titta på om den ska höjas. Man vill även att myndigheten ser över om det ska införas en obligatorisk utbildning och ett förarbevis för vattenskoter.

På en presskonferens under torsdagen sa infrastrukturminster Tomas Eneroth (S) att man har sett att åkandet på vattenskotrar ökat och att olyckorna ökat lika så.

– Vårt besked som vi ger i dag är att det är slutlekt, sa han.

Transportstyrelsen ska även se över om det går att införa sanktioner mot dem som bryter mot reglerna om förarbevis och det gäller inte bara föraren utan även uthyrare som hyr vattenskotrar till någon som inte har förarbevis.

– Det ska vara ordning och reda på sjön och tydliga regler av vad som gäller och att vi framöver ska ha en ordning om att de som kör vattenskoter ska ha ett förarbevis som visar att de kan framföra ett fordon på ett säkert och tryggt sätt.

Transportstyrelsen ska återkomma till regeringen med sitt förslag om obligatorisk utbildning och förarbevis i oktober.

Tomas Eneroth ska också samla sjöpolisen, Naturvårdsverket och länsstyrelsen nästa fredag för att se vad som kan göras för att stävja den oro som vattenskotrar skapar.

ANNONS