”Vi hoppas att många ska bli inspirerade”, säger matkonsult Eleonor Schütt. Göran Svensson har varit med i referensgruppen och är redan frälst.
”Vi hoppas att många ska bli inspirerade”, säger matkonsult Eleonor Schütt. Göran Svensson har varit med i referensgruppen och är redan frälst. Bild: Katarina Berg

Receptappen Matfröjd ger inspiration och matlust

Efter tre års förberedande arbete lanseras Hushållningssällskapets receptapp Matfröjd.
– Det känns fantastiskt roligt och vi hoppas att appen ska bli ett hjälpmedel för många, säger matkonsult Eleonor Schütt.

ANNONS
|

Vi ses hemma hos Aktiva Seniorers ordförande Göran Svensson, som har varit med i referensgruppen och därutöver också roddat en testgrupp.

Enkel att använda

I drygt ett år har han använt appen Matfröjd och han är så frälst som man kan bli.

– Appen är pedagogiskt och enkelt uppbyggd, så vem som helst som kan läsa innantill kan klara av det här, säger Göran och berättar att han tidigare bara kunde steka blodpudding.

– Min fru brukade säga att hon vårdade en frisk karl i hemmet eftersom hon nästan fick göra allting. Nu kan jag laga en massa rätter och jag hör också från kompisar som blivit änkemän att de lagar mycket mat numera.

ANNONS

Tar plats i köket

Och i de fall där paren är intakta är fruarna glada över att deras män inte längre står handfallna i köket.

– Efter 55 år är det väl på tiden. Jag överlämnar det gärna, säger Görans hustru Eva-Stina med ett leende.

Hittar i kylskåpet

Strax ska hon få avnjuta en lunch som består av falukorvsgratäng med mycket smak.

– Fördelen med att ha appen i paddan är att man får fram väldigt många bilder och det är stimulerande, och idag fastnade jag för det här receptet, säger Göran som numera har lärt sig att hitta i kylskåpet och som inte räds för att göra en del nybörjarmisstag då och då.

Nu hittar han i kylskåpet.
Nu hittar han i kylskåpet. Bild: Katarina Berg

– En gång höll jag på att elda upp huset när jag skulle smälta choklad i mikron. En annan gång lyckades jag bränna vid Janssons Frestelse i en kastrull.

Förutom det då, känner du dig lite som en mästare i köket nu när du kan laga så många olika rätter?

– Det vet jag inte men jag klarar mig ganska bra i alla fall, och det är jätteroligt när jag lyckas, tycker denne senior som behöver äta mycket just för att han är så aktiv dagen igenom.

– Idag lagar jag fyra portioner. Tre till mig och en till hustrun.

Vad är det bästa med appen, tycker du?

– Jag känner att jag får en bra variation på det jag äter. Sedan finns det så otroligt många recept så det blir aldrig tråkigt och enformigt.

”Appen är pedagogiskt och enkelt uppbyggd”, tycker Göran Svensson.
”Appen är pedagogiskt och enkelt uppbyggd”, tycker Göran Svensson. Bild: Katarina Berg

Kan laddas ner

Matkonsult Eleonor Schütt berättar att appen helt gratis kan laddas ner i App Store och Playbutiken samt att den också finns i en webbversion.

– Vår målgrupp är äldre men också anhöriga och hemtjänstpersonal. Vi hoppas att detta ska hjälpa till när man kanske tappar aptiten och äter lite mindre och behöver berika upp för att behålla sin närings- och energistatus på en bra nivå. Recepten är enkla och passar många men det unika med appen är alla tips om exempelvis energi-proteinberikning.

Finns också kokbok

Äldre som lever i ett digitalt utanförskap och kanske inte kan få hjälp av anhöriga eller hemtjänst. Finns det något alternativ för dem?

– Ja, vi har gjort kokboken Ett Gott Liv som bygger på appen och som innehåller samma recept och tips. Den är dock inte gratis utan går att köpa, säger Eleonor Schütt.

Matfröjd

• Är en receptapp för smartphone, surfplatta och dator. Vill bland annat vara en inspirationskälla.

• Har utvecklats av Hushållningssällskapet Västra med hjälp av medel från Allmänna arvsfonden.

• Innehåller recept för frukost, mellanmål/fika, aptitretare, lunch/middag, kvällsmat, sallad och grönt med mera.

• Ger också bland annat stöd för att skapa inköpslistor och har bra sökfunktioner.

• Appen riktar sig till seniorer men kan också vara ett stöd för anhöriga och personal inom äldreomsorgen.

ANNONS