Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rebecca Josefsson har alltid haft som mål att driva en egen butik – nu tar hon nästa steg.  Bild: Ica Maxi Kungälv
Rebecca Josefsson har alltid haft som mål att driva en egen butik – nu tar hon nästa steg. Bild: Ica Maxi Kungälv

Rebecca får stipendium för att bli Ica-handlare

Rebecca Josefsson, 27, började sommarjobba i en liten Ica-butik på Tjörn när hon var 15 år. Nu satsar hon på att själv bli Ica-handlare.
– Det är något som jag verkligen brinner för.

Hon är försäljningschef på Ica Maxi i Kungälv och har jobbat hårt för att ta sig dit. Det började som ett sommarjobb på en Supermarket, fortsatte med en annan butik där Rebecca Josefsson fick en säljledarroll och sedan hamnade hon i Kungälv där hon haft ett antal olika roller.

Och hon har alltid älskat sitt jobb.

– Jag har aldrig ens tänkt tanken på att byta bransch. Jag utbildade mig till frisör men fastnade på Ica liksom, skrattar Rebecca.

Nu får hon, tillsammans med 24 andra kvinnor i landet, ett ledarskapsstipendium från Ica-handlarnas förbund. Det är ett stipendium som delats ut varje år sedan 2009 och målet är att ge stipendiaterna en möjlighet att i framtiden kunna bli handlare.

– Det är verkligen superduperroligt. Jag höll mina tummar och tår för att jag skulle få det. Det känns också fint att jag fick det förtroendet av mina handlare. Det var roligt att de ville att jag skulle söka det, säger Rebecca Josefsson.

Stipendiet söks på rekommendation av Ica-handlaren där man är anställd, och ska användas till en ettårig intern ledarskaps- och företagsutbildning (FLU), en utbildning du måste ha gått för att kunna bli Ica-handlare själv.

– Jag började sommarjobba på en Supermarket när jag var 15 år. Då visste jag kanske inte att jag skulle tycka att det var såpass kul men jag fastnade rätt fort. När jag såg vilken utvecklingspotential det finns så bestämde jag mig för att bli handlare och att ha en egen butik var något som jag verkligen ville. Efter det har jag bara jobbat efter det målet.

Rebecca vill gärna stanna kvar på Västkusten och driva butik här. Hon trivs bra och dessutom har hon familjen här. Hemma finns en liten dotter på två år. Det var när hon var föräldraledig med henne som hon fick sitt nuvarande jobb som försäljningschef.

– Jag skulle vara mammaledig ett halvår till men jag valde att söka tjänsten ändå. Jag fick den och arbetsgivaren höll den för mig i ett halvår. Jag är stolt över att jobba på en sådan arbetsplats, säger Rebecca.

Det borde egentligen vara en självklarhet att det ska vara möjligt att göra karriär och skaffa familj samtidigt, men sanningen är att det faktiskt är svårare att göra det för kvinnor än för män.

Tack vare stipendiet har Ica dock lyckats öka andelen kvinnor som är handlare från 16 till 21 procent.

– Ica är medvetna och transparenta med att det är färre kvinnor som är handlare och har därför delat ut det här stipendiet eftersom de vill ha mer jämställt. Det är svårare för kvinnor, till exempel eftersom de ofta är mammalediga om de får barn och mannen hamnar lite före i karriären. Nu blir ju inte alla handlare som har fått stipendiet, men det ger en större möjlighet om inte annat, säger Rebecca.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.