Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Raketerna vann över dimman – applåderades av storpublik

Rött, grönt, blått och guld lyckades ta sig igenom dimman på Fästningsholmen och nå den stora publiken – som tycker om att samlas, blicka uppåt och få en raketstart på sitt nyårsfirande.

Dimman låg tung över Kungälv på nyårsaftons eftermiddag och nedanför fästningen rörde sig några enstaka personer när klockan passerat 15.30. Familjen Forester, från Göteborg, valde att åka till Kungälv istället för att se fyrverkerierna i stan.

– Det är så dåligt med parkeringar där. Vi hoppas att killarna ska tycka det är roligt och spännande. Vi smäller inga raketer själva, men vi tycker att det är fint, säger Lena Forester, och syftar på hennes och mannen Josephs söner Vilhelm och Ludvig, fyra respektive två år.

– Ska bli roligt, säger Vilhelm, och traskar med KP:s reporter upp mot fästningen.

Bästa platsen

På den nedre muren har familjen Melin, från Ytterby, och Alfredsson/Niklasson, från Strömstad, tagit plats. De gillar att det är ett samlat fyrverkeri, och det är en bra plats att stå på enligt familjen Melin som sett fyrverkeriet där tidigare.

– Men förra året fick vi ingen parkering, vi var så sena, så då såg vi fyrverkerierna från bilen. Vi stod mitt i vägen, mellan rondellerna vid motorvägen. Men 2019 stod vi här, säger Jenny Melin.

– Fyrverkerier hör till, och det är billigare och enklare att kolla på andras, säger Lars Alfredsson.

Bild: Catrin Hansson
Bild: Catrin Hansson

Respektfullt mot djurägare

Det lilla dagsljus som fanns är nästan helt borta och nedanför murarna har nu fler och fler människor strömmat till. Några tomtebloss lyser upp i mörkret, det är familjen Khazrai från Ytterby, som också såg fyrverkerierna från Hisings-sidan förra året – på en refug. Men i år är de ute i god tid.

– Det var speciellt förra året för det tog stopp i trafiken, hela världen stannade. Vi stod mitt i vägen. Det kändes som att det behövdes då, alla stannade och blickade uppåt, säger Birgit Khazrai.

Armin och Birgit Khazrai med barnen Aron och Archie startade med tomtebloss. Aron såg mest fram emot de guldiga fyrverkerierna och de som exploderar med höga ljud. Bild: Catrin Hansson
Armin och Birgit Khazrai med barnen Aron och Archie startade med tomtebloss. Aron såg mest fram emot de guldiga fyrverkerierna och de som exploderar med höga ljud. Bild: Catrin Hansson

– Det här är en jättetrevlig tillställning. Jag tycker att det är ganska respektfullt mot husdjursägare att man har ett tillfälle, så kanske folk avstår från att smälla hemma, säger Armin Khazrai.

”Synd på dimman”

När klockan börjar närma sig raketstarten 16.30 är blickarna förväntansfullt riktade mot den plats där tornet Mors Mössa saknas – men det är några minuter kvar och nere på gräsmattan brinner en eld och det grillas korv.

Andreas och Victor Nissmark, från Floda, och Eva och Saga Falk, från Svanesund, grillade korv nedanför fästningen. Bild: Catrin Hansson
Andreas och Victor Nissmark, från Floda, och Eva och Saga Falk, från Svanesund, grillade korv nedanför fästningen. Bild: Catrin Hansson

– Vi ville hitta ett bättre fyrverkeri än förra året, bara synd på dimman, säger Eva Falk, tidigare Kungälvsbo som numera bor i Svanesund.

Hon sitter vid eldkorgen med dottern Saga och Andreas Nissmark och sonen Victor, från Floda. Efter picknicken och fyrverkerierna fortsätter de nyårsfirandet på Orust.

– Det blir spel och god mat, och spa-bad vid tolvslaget, säger Andreas, och lägger på mer ved i eldkorgen.

Strax därpå – ett par rejäla knallar och all rörelse stannar till – fyrverkeriet är igång och sprakande gnistor knör sig igenom dimman.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.