Rökning är förbjudet på skolgårdar sedan 1994 – men trots det förekommer rökning på många skolor. Foto: Arkivbild
Rökning är förbjudet på skolgårdar sedan 1994 – men trots det förekommer rökning på många skolor. Foto: Arkivbild Bild: Charlotte Gad

Rökförbud på skolor följs inte

Rökning på skolgårdar har varit förbjudet i över 20 år – trots det förekommer det på många grundskolor och gymnasieskolor i Västra Götaland. Det visar en kartläggning som länsstyrelsen har gjort.

ANNONS
|

Länsstyrelsen i Västra Götaland har gjort en kartläggning av rökning på skolgårdar i alla länets 49 kommuner. Totalt omfattar kartläggningen 68 högstadieskolor och 52 gymnasieskolor. I Kungälv besökte länsstyrelsen en grundskola och en gymnasieskola.

– Vi har tittat på länet som helhet. Det är en ganska liten andel av alla skolor, så det är inte statistiskt säkerställt, men det ger en överblicksbild och en indikation på hur det ser ut, säger Miia Vuolama som är tillsynshandläggare på länsstyrelsen.

Sedan 1994 har det varit förbjudet att röka på skolgårdar, men kartläggningen visar att det inte alltid följs.

– Rökning är ett av våra största folkhälsoproblem och om vi kan hålla våra barn och ungdomar fria från rökning så börjar de oftast inte i senare åldrar. Det är därför rökförbudet finns, men när man tittar på skolgårdar så röks det fortfarande en hel del. Det finns en ökad ambition från regeringen att man ska jobba med den här frågan och följa hur det går, säger Miia Vuolama.

ANNONS

I kartläggningen tittade länsstyrelsen bland annat på iakttagelser av rökning, förekomst av fimpar och askkoppar samt om det fanns förbudsskyltar på skolorna.

– När det gäller förekomsten av fimpar på gymnasiet så har det nästan inte hänt någonting sedan den senaste kartläggningen 2013. Det förekommer nästan överallt. När det kommer till att observera rökning så var det något mindre. Vi kan också se att skolorna har vidtagit åtgärder, satt upp skyltar och plockat bort askkoppar, säger hon.

Vem har ansvar för att rökförbudet följs?

– Det är rektorn som har det övergripande ansvaret och sen är det kommunen som har tillsynsansvar över skolorna.

Vad kan skolorna göra?

– Inne på skolgården ska det inte finnas askkoppar, det ska vara skyltat så att det syns att här röker vi inte. Man ska inte underlätta för rökning, genom till exempel väderskydd och undanskymda vrår. Minst lika viktigt är att det ska finnas en policy som personal, elever och föräldrar känner till, så att man jobbar med frågan aktivt.

Kommunerna har i sin tur ett ansvar att följa upp arbetet och sköta tillsynen av rökfria miljöer.

Läs mer:Rökförbudet följs inte på Ytterbyskolan

Vad gör ni med kartläggningen nu?

– Vi har skickat ut den till alla skolor i länet. Vi skickar även ut kartläggningen till våra kommuner och har kallat in dem till en träff där vi kommer att diskutera frågan och ge lite olika exempel, för att de ska kunna jobba vidare med det här.

Elvira Linderot

redaktion@kungalvsposten.se

Rökfria skolgårdar

Kartläggningen har gjorts av Länsstyrelsen i Västra Götaland 2018.

Rökning observerades på 62 procent av gymnasieskolorna jämfört med 15 procent av högstadieskolorna. Båda siffrorna visar på en svag minskning jämfört med 2013.

Fimpar förekom på 85 procent av högstadieskolorna och 98 procent av gymnasieskolorna.

Förbudsskyltar eller dekaler fanns på 90 procent av gymnasieskolorna, antingen på skolans byggnader eller på skolgården. Bland högstadieskolorna hade 53 procent av skolorna någon form av skyltar eller dekaler.

ANNONS