Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paret Ericsson har mycket att stå i under midsommarveckan.  Bild: Tove Christensen
Paret Ericsson har mycket att stå i under midsommarveckan. Bild: Tove Christensen

Röda svenska gubbar till midsommar tack vare växthus

På Hoffrekullens handelsträdgård har man kunnat skörda jordgubbar sedan i maj. Inför midsommarhelgen är det fullt upp med att möta efterfrågan på de röda bären.

När Kungälvs-Posten besöker Hoffrekullens handelsträdgård är man i full gång med att plocka sina växthusodlade jordgubbar inför midsommarhelgen.

– Det är lite halvt hysteriskt, det blir så när alla ska ha jordgubbar samtidigt, säger Glenn Ericsson, som driver det med sin fru Ann.

Växthusen är främst gjorda för deras tomater, men jordgubbarna ryms med. Bild: Tove Christensen
Växthusen är främst gjorda för deras tomater, men jordgubbarna ryms med. Bild: Tove Christensen

Paret och deras anställda kunde redan i maj börja skörda. Till skillnad från frilandsjordgubbar som påverkas av klimatet är det bara solens inverkan på odlingen som de inte kan kontrollera.

– I år är det bra med ljus, säger Ann.

Paret som odlat och sålt tomater till grossister sedan 1985 har mellan sina stora tomatodlingar gjort plats för jordgubbarna. I det kvava och fuktiga växthuset varvas mogna jordgubbar med de ljust gröna. Inför midsommarhelgen har alla deras egna bär bokats upp. De har inte kapacitet till att odla mer, vilket gjort att de beställt hem svenskodlade jordgubbar.

– Vi skulle drunkna i jordgubbar annars, säger Glenn.

Glenn och Ann Ericsson äter helst sina jordgubbar precis som de är. Bild: Tove Christensen
Glenn och Ann Ericsson äter helst sina jordgubbar precis som de är. Bild: Tove Christensen

Paret själva äter helst jordgubbarna precis som de är.

– Vi tycker det är gott med jordgubbar och glass, säger Ann.

– Eller lite vispad grädde, fyller Glenn i.

För 20 år sedan odlade paret jordgubbar för första gången. I kontrast till idag så var det endast till midsommar de flesta ville ha odlade jordgubbar, vilket gjorde att de slutade odla för försäljning. Men när de öppnade sin gårdsbutik för cirka fem år sedan började de igen.

– Vi ville ha så mycket egenodlat som möjligt, säger Ann.

Ann Ericsson och Beatrice Moberg i gårdsbutiken. Bild: Tove Christensen
Ann Ericsson och Beatrice Moberg i gårdsbutiken. Bild: Tove Christensen

Kunden Beatrice Moberg kommer in i gårdsbutiken för att hämta en beställning av diverse grönsaker. Lådan Ann plockar fram till henne är full till bredden.

– Går det att beställa jordgubbar med till torsdag, frågar hon Ann som står bakom disken. Ann nickar och skriver ner hennes beställning på tre lådor.

Under midsommarveckan kan marknadspriset på jordgubbar skifta mellan 35 och 65 kronor. Bild: Tove Christensen
Under midsommarveckan kan marknadspriset på jordgubbar skifta mellan 35 och 65 kronor. Bild: Tove Christensen

Under midsommarveckan kan marknadspriserna förändras dagligen. Den främsta faktorn är utbudet av bär. Konsumentpriset kan vara från 35 kronor till 65 kronor. En annan aspekt för priset är jordgubbarnas kvalité.

– Man får vad man betalar för, det är skillnad på en Porsche och en Skoda, säger Glenn och ler.

En tredje avgörande faktor är även hur stor efterfrågan är.

– På måndag kommer priserna rasa i botten, säger Glenn.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.