Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: Emma Hellström
Arkivfoto Bild: Emma Hellström

Räddningstjänsten växer – utökas med fyra kommuner

Samarbetet mellan räddningstjänster i Göteborgsregionen växer ytterligare – och byter namn. Från och med 1 december ingår Bohus räddningstjänst i Västra Räddningsregionen tillsammans med åtta andra räddningstjänstförbund.

Från 1 december utökas samarbetet mellan räddningstjänsterna i Göteborgsregionen. 2017 startades ett projekt inom Göteborgsregionens ledning om operativ samverkan, en gränslös räddningstjänst. Sedan 2018 har fem räddningstjänster delat på den resursen och nu tillkommer Herrljunga, Sotenäs, Strömstad och Tanum.

– Var och en är sin egen organisation men vi larmas ut från en gemensam ledningscentral. Syftet är att rätt kunna disponera samtliga resurser. Ringer man 112 blir man intervjuad av SOS och vi medlyssnar samtidigt som man larmar ut styrkor från Kungälv, säger Håkan Lundberg, förbundschef på Bohus räddningstjänst.

Alla tillgängliga resurser larmas ut

Skulle det vara en olycka på E6 i närheten av Stenungsund kan även Stenungsundsstyrkorna larmas ut.

Men styrkor från Strömstad, Sotenäs och Herrljunga har långt att åka till Kungälv?

– Ja, det geografiska avståndet sätter käppar i hjulet. Men låt oss tänka ett oljeskadescenario utanför Marstrand. Då kommer ledningen dra på alla tillgängliga resurser utan att jag som räddningschef behöver organisera något.

Hur kommer invånarna i Kungälv att märka detta?

– De kommer inte märka av någonting. Ringer de 112 kommer de få samma information som tidigare. Det som vi säkrar upp är att rätt resurser i kvantitet och kvalitet kommer ut till de olycksdrabbade. Det är ett sätt att säkra upp förmåga vid alla typ av händelser utan fördröjning, säger Håkan Lundgren.

Det som kan märkas är att det inte alltid står Bohus räddningstjänst utan andra namn på hjälmar och fordon, enligt Håkan Lundgren.

Stora händelser ska ledas gemensamt

När projektet startade 2018 var siktet på framtiden. Nu har riksdagen reviderat lagstiftningen och från och med 1 januari 2021 måste alla räddningstjänstförbund ansluta sig till ett större ledningssystem.

– Man har tagit fram det här utifrån att man ser att alla stora händelser, som skogsbränder, måste kunna ledas gemensamt.

De förbund som ingår i nuvarande organisation är: Alingsås Vårgårda Räddnings­tjänstförbund, Bohus Räddningstjänstförbund, Räddningstjänsten Stor­göteborg, Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund och Öckerö Räddnings­tjänst. I början av oktober tillkom Herrljunga och från och med 1 december utökas organisationen ytterligare med räddningstjänsterna Strömstad, Tanum och Sotenäs.

Västra Räddningsregionen i siffror

Före den 5 oktober 2021 omfattade samarbetet fem räddningstjänstorganisationer som verkade i 14 kommuner fördelade i två län.

Efter den 1 december utökas räddningstjänsten med fyra räddningstjänstorganisationer, till nio räddnings­tjänstorganisationer som verkar i 18 kommuner, Ale, Alingsås, Göteborg, Herrljunga, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Tanum, Tjörn, Vårgårda samt Öckerö.

Området täcker efter den 1 december ca 1,1 miljon invånare och hanterar drygt 12 300 uppdrag per år.

Detta innebär att det i snitt varje dag i området larmas ut räddnings­tjänst­resurser på 34 uppdrag. Av dessa är cirka en fjärdedel konstaterade olyckor/ tillbud och resten händelser utan allvarligare tillbud - förmodade olyckor, hjälp till andra myndigheter eller avtalsuppdrag till exempel hjärtstopp.

Källa: Västra Räddningstjänstregionen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.