Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Räddningstjänsten i Kungälv har öppet hus

Vad gör brandmän när de inte släcker bränder? Glider de alltid ner på en stång? Och räddar de katter i trän? Det får man veta den 28 november när Räddningstjänsten i Kungälv bjuder in till öppet hus.

För tillfället är det lugnt på Räddningstjänsten i Kungälv. Det ändras dock snabbt när larmet går. Men men livet som brandman innebär mycket mer än att släcka bränder.

– Vi vill visa vilka vi är och vad en brandman gör. Innan jag själv blev brandman så trodde jag att det bara var att åka på larm, men det är egentligen en liten del i jobbet, säger Johan Goffe, brandman sedan fyra år tillbaka och nu stationerad på Räddningstjänsten i Kungälv.

Bredvid honom står styrkeledaren Åsa Johnson, som har tio år i yrket.

”Vi vill arbeta nära allmänheten”

– Vi kommer vara tillgängliga här under dagen och svara på frågor. Då kan man få prova att spruta vatten och titta in och se hur det ser ut inne i en brandbil. Brandbilen tycker många är spännande. Vi vill arbeta nära allmänheten och visa att vi finns till hands.

En förhoppning när man nu välkomnar allmänheten att få en inblick i livet på en brandstation är att fler unga ska bli intresserade av yrket

– Jag var 15 år första gången såg en kvinnlig brandman. Det är ungefär bara 10 procent av brandmännen som är kvinnor så det är bra att visa att alla faktiskt kan bli brandmän. Det finns ingen stereotyp brandman längre, vem som helst kan bli det om man verkligen vill.

De vill gärna lyfta fördelarna med jobbet.

Ingen dag är den andra lik

– Det är oerhört varierande och ingen dag är den andra lik. Vi jobbar brett med utbildning och det känns bra att man faktiskt gör en insats, säger Johan.

Under dagen kommer man ta hänsyn till pandemin och ser till att alla som kommer känner sig trygga. Och så kommer brandkårens egen maskot Flammy finnas med på plats och spexa för besökarna. Nu hoppas de att så många som möjligt kommer till stationen och att de får svara på många frågor.

Glider ni ner på en stång när ni ska ut på ett larm?

– Nej, vi gör faktiskt inte det, inte här. Vi har bara en våning och därför har vi ingen stång, men de flesta andra brandstationer har en.

Vilka är de vanligaste frågorna ni brukar få?

– Vad vi gör när vi inte släcker bränder? Då förklarar vi att vi också håller på mycket med utbildning och information om brandsäkerhet, bland annat, säger Åsa.

– En annan fråga är om räddar vi katter från trän.

Gör ni det då?

– Nej, säger båda och skakar på huvudena och skrattar. Vi gör det bara i vissa fall och om det eventuellt finns tid. Det får inte påverka jobbet i övrigt.

Öppet hus

På första advent, söndagen den 28 november håller brandstationerna i Kode, Kungälv, Surte och Nol öppet mellan kl 10-14.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.