Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miguel Odhner (S) protesterar mot fördelningen av nyanlända till Kungälv under 2022. Bild: Katarina Berg
Miguel Odhner (S) protesterar mot fördelningen av nyanlända till Kungälv under 2022. Bild: Katarina Berg

Protesterar mot antalet nyanlända till Kungälv

Kungälv föreslås ta emot 69 nyanlända under 2022, något färre än tidigare år.
– Jag tycker fortfarande att fördelningsmodellen är felaktig, säger kommunalrådet Miguel Odhner (S)

Länsstyrelsen har kommit med förslag till fördelning av antalet nyanlända till kommunerna för nästa år. Enligt förslaget kommer Kungälv att få ta emot 69 personer, vilket är det största antalet i Västra Götaland efter Göteborg och Mölndal.

Anledningen till att Kungälv ska ta emot fler nyanlända än till exempel den betydligt större kommunen Borås ska göra, har med fördelningsmodellen att göra. I den väger arbetsmarknaden tyngre än andra variabler och eftersom Kungälv har relativt låg arbetslöshet fördelas fler nyanlända hit.

– Alla kommuner ska ta emot nyanlända, men jag tycker att det ska vara en annan viktning. Det är oacceptabelt att modellen inte tar större hänsyn till bostadssituationen. Även om vi har låg arbetslöshet så har vi större bostadsproblem än vad många andra kommuner har, säger Miguel Odhner.

Något färre i år

En viss justering har skett i fördelningsmodellen, då Kungälvs tal var 79 för 2021 och 69 för 2022, av de cirka 1 300 personer som länsstyrelsen hade att fördela båda åren.

– Man har gjort justeringar, men jag upplever ändå inte att det är rättvist. Det finns kommuner där de har tomma hus, och folk flyttar därifrån, samtidigt som vi inte får fram tillräckligt med bostäder. Det är bra att kunna få ett jobb, men det är också viktigt att ha något vettigt boende. Jag tycker att staten också borde kunna ta ett större ansvar när det gäller utbildningen av de nyanlända.

Inte ändrats så mycket

Den här kritiken har Kungälvs kommun och Miguel Odhner framfört i flera år utan att så mycket har förändrats.

– Jag har framfört detta till två ministrar genom åren, Anders Ygeman (S) och Morgan Johansson (S), men man kan inte bara lägga sig ner och dö för att det inte ändras med en gång. Nu tänker jag ta upp detta med landshövdingen, som jag har ett möte med i ett annat ärende.

2020 skulle kommunen ta emot 85 nyanlända, men på grund av pandemin kom inte så många. I år ska kommunen ta emot 79 nyanlända.

Kommunen har fram till 29 oktober på sig att lämna synpunkter till länsstyrelsen om förslaget till fördelning för nästa år.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.