Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hampus Sandström bredvid sin kända A-traktor med sitt viktiga budskap på bakrutan.  Bild: Erik Jenderbo
Hampus Sandström bredvid sin kända A-traktor med sitt viktiga budskap på bakrutan. Bild: Erik Jenderbo

Problemet med omkörningar av A-traktorer: ”Det är aldrig A-traktorns ansvar”

Det stora antalet A-traktorer på Kungälvs vägar leder till oordning i kommunen och trafikfarliga omkörningar bland annat. Hampus Sandström har blivit en röst för kommunens A-traktorförare.
– För att vi ska få den respekt som vi vill ha måste vi också visa respekt tillbaka, säger han.

På ett år har antalet A-traktorer i Sverige ökat med 27%. En bidragande orsak till utvecklingen är en regeländring som gjordes i juni 2020. Då blev det tillåtet att även bygga om automatväxlade bilar till A-traktorer. Flest A-traktorer i hela Västra Götaland finns registrerade i Kungälvs kommun. 274 stycken.

LÄS MER: Rekordökning av A-traktorer i Västra Götaland

– Det tycker jag är en positiv utveckling. A-traktorer är ju ett jättebra transportmedel för ungdomar. Dessutom ger det unga ett intresse att umgås kring, säger Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv.

Samtidigt har utvecklingen inte kommit helt utan problem. Vad som mer har ökat är uppstoppad trafik och som en följd av det: en ökning av trafikfarliga omkörningar. Den 16-årige A-traktorföraren Hampus Sandström i Kärna reagerade på hänsynslösheten i trafiken och skrev ett Facebookinlägg där han manade till ökad respekt.

“Idag har jag varit hos en kompis i Marstrand och bara på den fram och tillbaka vägen har jag varit nära på att bevittna kanske fem stycken krockar för att folk gör så dumma omkörningar”, skrev Hampus.

LÄS MER: Ny galen omkörning via gc-bana – nu på Karebyvägen

LÄS MER: Svårt att utreda den galna omkörningen på väg 168

LÄS MER: A-traktorförare utsätts för farliga omkörningar varje dag

Inlägget fick stor uppmärksamhet och mycket respons.

– Det kändes riktigt bra faktiskt, att folk brydde sig och lyssnade på oss, säger Hampus Sandström.

Varför tror du att det finns en sådan respektlöshet mot A-traktorförare?

– Det är väl för att vi är tonåringar. Många vuxna tycker inte att vi ska vara ute i trafiken.

Vad tror du man kan göra för att skapa mer respekt och förståelse?

– Det jag kan säga är att traktorerna ska visa hänsyn till andra bilister. För att vi ska få den respekt som vi vill ha måste vi också visa respekt tillbaka. Det är så med allt när det kommer till A-traktorer. Gör en fel döms alla.

Och vad kan andra bilister göra?

– De som har vanligt körkort är ju vuxna så de ska ju vara ett föredöme men det går ju inte så bra för dem att vara det nu.

Kommunpolis Christian Nordén håller inte med om att tonåringar och A-traktorförare inte ska vara ute i trafiken.

– Det flesta sköter sig exemplariskt. Sedan finns det alltid några som missköter sig. Men i fallet med livsfarliga omkörningar är det ju aldrig A-traktorns ansvar, utan alltid den som väljer att göra omkörningen.

”Vi jagar absolut A-traktorförarna. Utan vi försöker skapa en dialog”, säger kommunpolis Christian Nordén. Bild: Charlotte Gad
”Vi jagar absolut A-traktorförarna. Utan vi försöker skapa en dialog”, säger kommunpolis Christian Nordén. Bild: Charlotte Gad

Ett förslag som diskuterats är att höja hastighetsbegränsningen för A-traktorer till 45km/h och istället kräva högre utbildning av förarna.

– Ja det är ett förslag men det kommer ju fortfarande ske omkörningar på 50- och 70-vägar, där hastigheten är som högst. Jag tror att det mer behövs en beteendeförändring.

Att det ska behövas mer utbildning för A-traktorer men inte för moppebilar som redan får köra i 45km/h tycker Hampus Sandström är ”bullshit”.

– En moppebil är ju en liten plastlåda. Det kan aldrig gå bra om en sån krockar. Då är det mycket säkrare med A-traktor, säger han.

Ett annat problem som kommit i och med ökningen av A-traktorer är oordning på offentliga platser.

– Det är ofta unga som spelar hög musik som stör i bostadsområden sent på kvällen eller natten, säger Christian Nordén.

För att råda bot på situationen med oordning skickade polisen ut ett utskick på Facebook riktat till kommunens A-traktorägare i början av januari. Efter inhämtade svar från A-traktorägare skickades statistiken av svaren ut till ungdomarna igen och till vårdnadshavare.

– Jag önskar ett föräldraengagemang. Det är ändå vårdnadshavarna som har den bästa bilden av situationen, säger Christian Nordén.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.