Alexander Öst gjorde en film om sin kompis Magnus Karlsson och vann pris. Nu har filmen varit ute på festivaler och ska användas av FUB i Kungälv. Foto: Kristian Johansson
Alexander Öst gjorde en film om sin kompis Magnus Karlsson och vann pris. Nu har filmen varit ute på festivaler och ska användas av FUB i Kungälv. Foto: Kristian Johansson Bild: -

Prisad film blir diskussionsunderlag hos FUB

Alexander Öst gjorde en en minut lång film om sin kompis Magnus. Filmen har fått pris, visats på festivaler i Europa och kommer att användas av FUB i Kungälv för att skapa diskussion.

ANNONS

Alexander Öst som har daglig verksamhet i mediagruppen, hade en idé om att göra film om sin kompis Magnus Karlsson, men visste inte hur han skulle lägga upp den. Det klarnade när han skulle vara med i Filmplats filmfestival i Stenungsund i somras.

– Ämnet skulle vara allas lika värde. Man fick också en begränsning på en minut, och det var den begränsningen jag behövde. Magnus tog hela sin historia och koncentrerade den till en minut.

Miste kontaktperson

Historien handlar om när Magnus Karlsson blev av med sin kontaktperson.

– Han hade en kontaktperson men när han flyttade till en gruppbostad ansåg chefen att han skulle få den hjälp han behövde på boendet. Men så fungerar det inte. Behöver han ha hjälp med att göra något måste han säga till långt i förväg och det kanske ändå inte blir av om det kommer annat som personalen måste göra, säger Alexander Öst.

På filmfestivalen i somras fick filmen ett hederspris för en intressant gestaltning som visar upp ämnet på ett gripande sätt.

– Jag fattade inte att jag vann. När jag såg de andra filmerna tänkte jag att jag har ingen chans. Jag tyckte att min film bara var en berättelse om min kompis. För mig är det större att få ett hedersomnämnande än att vinna för bästa regi eller något sådant.

FUB vill visa den

Filmfestivalen gick i somras men mycket har hänt sedan dess.

– Den har visats på digitala filmfestivaler i Europa sedan dess. Förra helgen skulle de göra spanska undertexter till filmen. FUB i Kungälv (Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) vill visa filmen för sina medlemmar och för politiker för att starta en diskussion om att vi inte blir rätt behandlade.

Filmen har även lett till ett nytt projekt.

– Det var en kvinna som hörde av sig, som själv har en dotter som behöver hjälp. Hon hade sett om min film på facebook och tyckte att vi skulle göra en miniserie om vad LSS innebär. Vi är i stort sett igång med den. Jag har insett att det nog är min genre att göra film om personer som har det svårt.

Kristian Johansson

ANNONS