PRINTVERSION: Restauranger kan få krav på vaccinpass

Från och med i onsdags infördes nya restriktioner för att ytterligare försöka minska smittspridningen av covid-19. Bland annat handlar det om munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken. Även restauranger kan få krav på vaccinpass.

ANNONS
|

Under tisdagseftermiddagen höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en pressträff där de presenterade nya restriktioner som har införs i ett första steg.

– Vi är inte i samma läge som vi var 2020 eller för ett år sedan men vi behöver agera tillsammans. Därför kommer vi i dag med ytterligare försiktighetsåtgärder, säger statsminister Magdalena Andersson under pressträffen.

De nya restriktionerna kan utökas stegvis, med steg två och tre, om vi får en ökad smittspridning och en ökad belastning på vården.

I steg 1 gäller:

– Det ska bli möjligt att i viss mån arbeta hemifrån

– Vuxna ska hålla avstånd i offentliga miljöer.

ANNONS

– Munskydd i kollektivtrafiken

– Undvika större samlingar i skolor

I steg två, ser regeringen att fler ska arbeta hemifrån och att det kan bli tal om delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna och att vuxna ska avstå matcher, tävlingar och läger.

I steg tre, som kan införas om smittspridningen blir mycket hög, kan åtgärder som att vuxna ska begränsa sina nära kontakter, att det kan bli begränsade öppettider på serveringsställen och att maxantal per person per kvadratmeter på handelsplatser kan införas.

De här restriktionerna gäller både vaccinerad som ovaccinerade.

LÄS MER:Ovaccinerad vårdpersonal kan bli omplacerad

LÄS MER:Krav på vaccinbevis – detta gäller från och med nu

LÄS MER:Hårt tryck efter dos 3 – vårdcentraler har slut på tider

Ekonomiskt stöd

Finansministern Mikael Damberg berättar att regeringen föreslår att det ska underlättas för människor att stanna hemma vid sjukdom, och föreslår bland annat slopat läkarintyg för smittbärarpeng och tillfälligt slopat karensavdrag.

Evenemangsstödet förlängs till och med 31 mars 2022.

– För att arrangörer ska våga fortsätta planera.

LÄS MER:Rejält ökat skydd efter den tredje dosen coronavaccin

På frågan om man ska avstå julfester eller glöggmingel med jobbet svarar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karn Tegmark Wisell:

”Är man vaccinerad och inte har symtom och vet att de man ska träffa tar sitt ansvar kan man ha glöggfesterna. Ska man vara tillsammans ska man vara vaccinerad. Men man ska vara beredd att ställa in om man får symtom. För arbetsgivare är det viktigt att ställning och göra en riskbedömning”

ANNONS