Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Nordin och Anna Israelsson bland konstverken i konsthallen på Mimers hus.  Bild: Moa Haltorp
Bengt Nordin och Anna Israelsson bland konstverken i konsthallen på Mimers hus. Bild: Moa Haltorp

Premiärutställning idag på Mimers Hus – första sedan pandemistart

Idag är det premiär för Sommarsalong på Mimers Konsthall. I över ett år har ingen utställning kunnat ses av besökare.
– Det känns jättekul när vi har en sådan fin konsthall, det är väldigt tråkigt när det har stått tomt, säger Christian Kleinhenz som är programansvarig på konsthallen.

Förstagångsutställarna Anna Israelsson och Bengt Nordin är på plats vid öppningen av konstutställningen på Mimers Konsthall. Stämningen är lite pirrig men de är överens om att det är en rolig erfarenhet.

– Det är nervöst tycker jag, sånt här. När man inte gjort det förut, säger Bengt Nordin.

Tillsammans är de sju konstnärer som ställer ut mellan den 11 juni och 30 juli. Väggarna pryds av färger, former och ramar. Framför fönstren finns också två små montrar med olika figurer och hantverk.

Under pandemiåret har konsthallen inte varit öppen för besökare. Endast under en period i höstas kunde man boka tid för att gå på utställning. Men i början på förra veckan fick konsthallen besked om att en utställning skulle vara möjlig. Med kort varsel lyckades utställarna mobilisera sig.

– Det känns jättekul när vi har en sådan fin konsthall, det är väldigt tråkigt när det har stått tomt, säger Christian Kleinhenz som är programansvarig för konsthallen.

Christian Kleinhenz, programansvarig för konsthallen. Bild: Moa Haltorp
Christian Kleinhenz, programansvarig för konsthallen. Bild: Moa Haltorp

Även om det endast är åtta i taget som får besöka utställningen så betyder denna chans till allmän beskådan mycket för Anna och Bengt. Bengt är pensionerad men har tidigare jobbat med reklam, samt som frisör. Anna är civilingenjör. De är överens om att pandemin gett dem tid att utveckla sin konstnärliga sida. De målar båda Kungälvsmotiv men av olika anledningar.

Bengt är uppväxt i Kungälv och kan på sina tavlor peka ut stängda frisersalonger och charkuterier. För Annas del handlar målandet om något annat, eftersom hon är född och uppvuxen i Umeå.

– För mig är det precis det omvända, jag kommer inte härifrån och har kämpat lite med att känna mig hemma här. Så för mig har det varit ett sätt att lära känna Ytterby och att känna mig hemma, berättar Anna.

Konstintresset har de bägge med sig sedan barnsben. Som ung vuxen testade Bengt sina vingar, han sökte och kom in på Valands konstskola.

– Jag gick några gånger men sedan brydde jag mig inte om det, livet lekte på andra sätt, berättar han.

Men nu har de båda fått chansen. Även om pandemin ännu inte tillåter en regelrätt vernissage så ser de detta som en chans att visa upp sig för Kungälvsborna och träffa andra konstnärer.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.