Lillemor Bulukin är ordförande i Södra Inlands biodlarförening.
Lillemor Bulukin är ordförande i Södra Inlands biodlarförening. Bild: Privat

Populärt med biodling

Allt fler yngre vill bli biodlare och Södra Inlands biodlarförening har under året utbildat över 50 nybörjare i hela Sverige. I början av sommaren invigdes föreningens nya klubbhus, som möjliggör för större fysiska klubbmöten efter pandemin.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Vi är ganska malliga för detta eftersom vi kunnat ta det i hamn. Medelåldern för bygget har varit 75 år, några 80-åringar. Ibland har vi fått göra paus när det varit slitit, men för det mesta har vi kört på, säger Lillemor Bulukin som är ordförande i Södra Inlands biodlarförening.

Föreningen har helt på ideellt basis byggt en 100 kvadratmeter stor klubbstuga bredvid Kringledammen. Tack vare ett arv från 2007 samt medlemmarnas krafter kunde man i början av juli se bygget bli helt klart och godkänt.

– Allting passade så bra in. Vi hade kontakt med kommunen, fick lov att arrendera lite mark och ansökte och fick bygglov, säger Lillemor och fortsätter:

– Det är mitt andra år som ordförande och det har verkligen varit fullt upp med bygget, allt arbete som blir med att vara ordförande och att anpassa verksamheten under pandemin.

Fullt upp har de verkligen haft, konstaterar Lillemor. Trots pandemin har de ändå haft klubbmöten nästan varje vecka, fast i digital form, och de har också lyckats hålla igång både föreläsningar och kurser.

– Vi var väldigt tidiga med att komma igång med digitala möten och har kört det hela året. Vissa som haft svårt tidigare att komma på mötena tycker det har varit jättebra. Vi har haft lite föreläsningar och har även haft ett antal digitala nybörjarkurser. Så under året har vi utbildat över 50 personer från hela Sverige.

Södra Inlands biodlarförening är Sveriges näst största biodlarförening med 240 medlemmar samt ett 30-tal föreningsvänner. Medelåldern för biodlare är runt 65 år, enligt Lillemor. Men nu har många yngre börjat söka sig till föreningen.

– Medelåldern sjunker hela tiden. Det är yngre personer, 35-40-åringar, som vill göra något för miljön och sedan fastnar i en hobby som är både krävande, givande och rolig.

Hon uppskattar att det tillkommit runt 30 nya medlemmar de senaste två åren.

– Vi har haft en ganska rejäl tillströmning. Som sagt, jag tror att det handlar om miljön, man vill gärna bidra. Och odlingstrenden som också är stor just nu. Odlar man så vill man ha pollinerare, och tvärt om.

ANNONS