Gustos Hispanic food & drinks stängde den 22 december.
Gustos Hispanic food & drinks stängde den 22 december. Bild: Frida Ekborg

Populära restaurangen i konkurs – har redan stängt

Gustos Hispanic food & drinks, tidigare Gustus Gastrobar, har gått i konkurs. Restaurangen har haft stängt sedan den 22 december och konkursansökan lämnades in sex dagar senare, den 28 december.

ANNONS
|

– Det stämmer, det är restaurangen som gått i konkurs. Ägaren har själv ansökt om konkurs, säger konkursförvaltaren Daniel Lennartsson på Advokatfirman Delphi i Göteborg.

Restaurangen, kanske mest känd under namnet Gustus Gastrobar, firade i dagarna sex år. Den registrerades som företag i Kungälv den 18 december 2015 och bakom restaurangen finns krögaren, entreprenören och Kungälvsprofilen Mikael Jokinen. 2018 listades Gustus Gastrobar i White Guide över Sveriges bästa restauranger.

Drygt ett år senare kom coronapandemin, vilket satte käppar i hjulet för restaurangbranschen och är anledningen till att Gustus Gastrobar nu stänger.

– Det har varit bristande kundunderlag sedan utbrottet av coronapandemin. Det har tärt på verksamheten och tvingat verksamheten att hålla stängt flera dagar i veckan. Genom att restriktionerna kommer och går och ger minskad omsättning under lång tid, så känner väl han (Mikael Jokinen) nu att han inte orkar längre, säger Daniel Lennartsson.

ANNONS

Förra året hade företaget åtta anställda, men så många berörs inte av konkursen nu.

– Ägaren har trappat ned personalen löpande så nu är det bara en heltidsanställd och två extra anställda som arbetar på timmar kvar.

Har företaget några skulder?

– Skulder till anställda verkar vara betalt och det verkar inte finnas några bankskulder. Det är begränsade skulder, bara ett fåtal leverantörsskulder, som vi uppfattat det, säger Daniel Lennartsson och påpekar att man ännu inte hunnit gå igenom hela bokföringen och fått en djupare bild.

Kommer restaurangen att öppna igen?

– Restaurangen har haft stängt till och från, senast det var öppet var 22 december, och vi kommer inte ha någon fortsatt drift i restaurangen. Nu kommer vi höra oss för i våra kontaktkanaler för om det finns något intresse för att köpa hela verksamheten, alternativt kommer vi lägga ut inventarierna på auktion, säger Daniel Lennartsson.

Finns det någon spekulant än så länge?

– Det är för tidigt för att uttala sig för om det finns något intresse för att överta hela verksamheten, men det är inte uteslutet. Skulle vi hitta någon som är villig att ta över hela restaurangen och fortsätta driva den är vi så klart intresserade av att föra en sådan dialog.

En eventuell verksamhetsöverlåtelse kommer då bli villkorad av att hyresvärden är med på det.

– Så det ligger inte helt i våra händer. Därför tror jag att det troliga är att vi säljer tillgångarna, som i huvudsak består av de inventarier som finns i restaurangen, och det brukar vi försöka göra inom 30 dagar. Och sedan återlämnar vi lokalen till hyresvärden, säger Daniel Lennartsson.

Kungälvs-Posten har varit i kontakt med Mikael Jokinen som hälsar att han inte vill ge några kommentarer.

ANNONS