Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Kollberg från Fiskahummer visar upp sin krabbfångst tillsammans med fiskekompis George. Bild: Ebba Bergström
Jan Kollberg från Fiskahummer visar upp sin krabbfångst tillsammans med fiskekompis George. Bild: Ebba Bergström

Populärt med båtturer bland hemesterfirare

Med många som semestrar hemma och många soliga dagar har det blivit riktigt populärt att ge sig ut på havet. Det märks hos de företag som kör båtturer och fisketurer ute i skärgården.

Under sommaren har det rapporterats att det är många nya båtägare som rör sig ute längs med kusten. Pandemin och restriktioner på resande har lockat många till båtlivet. Men alla verkar inte ha köpt en egen båt då det även har varit fullt upp bland de som erbjuder fisketurer, sälsafari och båttaxi. På Marstrand har man sett en tydlig ökning av folk som vill ta sig en båttur under semestern.

– Det har varit en tydlig ökning från förra året, och redan då var det en ökning från tidigare år. Det kommer förfrågningar varje dag nu, säger Jan Kollberg som driver Fiskahummer.

Även Mathias Sörvik på Havsservice har sett en tydlig ökning och han tycker att det är tydligt vad som ligger bakom.

– Jag tror att det grundar sig i att de har semester hemma i Sverige och då vill passa på och göra något lite nytt, säger han.

Den varma och soliga sommaren har även lockat ut sommarbesökare på havet.

– Ofta spelar det inte så stor roll om det är en fisketur eller ett sälsafari, folk vill mest bara ut på havet, säger Jan Kollberg på Fiskahummer

Både Jan och Mathias tror att när restriktionerna för utomlandsresande släpper kommer antalet privatpersoner som vill åka på båtturer att återgå till tidigare års siffror. Mattias Sörvik hoppas ändå att några kanske fått upp ögonen för västkusten.

– När man är ute och åker en solig dag är det många som säger att detta är ju bättre än Medelhavet så om man ska vara optimistisk så tror jag att folk kanske sett saker som de inte visste om här hemma och på sikt kanske det väckt något, säger han.

Även om intresset för båtturer bland privatpersoner ökat så görs majoriteten av bokningarna under ett år av företag. En stor del av verksamheten försvann under pandemin när företag inte längre kunde åka på konferens och kick-off. Men nu har bokningarna inför hösten börjar rulla in och både Mathias Sörvik och Jan Kollberg hoppas på att allt är på väg tillbaka.

– Företagsbokningarna börjar komma in nu, tror det drar igång ordentligt nu denna veckan. Så det verkar som att den delen är på väg tillbaka igen, säger Jan Kollberg.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.