Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isabella Milivojevic, Zainab Rezai, Esther Strömberg, Josefina Strömberg och Hanna Sönnefelt laddar inför söndagens vernissage.  Bild: Katarina Berg
Isabella Milivojevic, Zainab Rezai, Esther Strömberg, Josefina Strömberg och Hanna Sönnefelt laddar inför söndagens vernissage. Bild: Katarina Berg

Pop-up konst när tjejer målar skyltfönster

Den här veckan målas det för fullt på gamla Dressmans skyltfönster på Västra gatan.
I samarbete med Kungälvs konstnärskollektiv förbereder en grupp unga tjejer en Pop-up utställning med vernissage på söndag.

På nationaldagen, som väntas bli riktigt solig och fin, väntar en coronasäker tillställning utomhus med salta pinnar, lite dryck och tillfälle att diskutera konsten med dem som har skapat den.

– Ska bli jätteroligt men klart att det samtidigt känns lite pirrigt att visa upp det man har gjort, säger Esther Strömberg.

Bredare publik

Tillsammans med Isabella Milivojevic, Hanna Sönnefelt, Zainab Rezai, Minh Suri och Josefina Strömberg tillhör hon en grupp tjejer som i vanliga fall brukar måla i ateljén på Kultlab i Mimers hus.

Nu får de, tack vare samarbetet med Kungälvs konstnärskollektiv, visa upp sin konst för en lite bredare publik.

– Vi vill lyfta den här gruppen tjejer och få dem att komma in på konstscenen i Kungälv, förklarar konstnärskollektivets grundare Linnea Larsson.

Nya tekniker

Förutom att hon handleder under skaparprocessen har hon också haft tre workshops med ungdomarna.

– Det är lite annorlunda att måla på skyltfönster så vi har lärt oss olika tekniker, till exempel punktteknik när man målar prickar och hur man använder maskeringstejp, berättar Esther Strömberg, som annars mest målar akvarell och akryl.

Fantasifull tolkning

Temat för målningarna, som under veckan växer fram på de stora glasytorna, är det oväntade.

Esthers tolkning blir fantasifull med mycket rymdmotiv, berättar hon.

– Jag ska kombinera olika moment från vår värld till ett gemensamt konstnärligt uttryck.

Målar i tempera

Josefina Strömberg kommer att gestalta lite av det hon kände när hon fick veta att hennes föräldrar skulle skilja sig, säger hon och förklarar själva arbetsmetoden.

– Först får man göra ett rutnät på fönstret med hjälp av linjal för att få en skalenlig bild. Sedan målar jag i tempera.

Zainab Rezai med ursprung i Afghanistan ska göra en målning som handlar om politik och kultur och skillnaden mellan män och kvinnor.

Vad betyder det här projektet för dig?

– Jättemycket. Jag vill att alla som påverkas av krig och konflikter ska känna att de inte är ensamma och att andra som inte har drabbats förstår lite mer om hur det kan vara. Och jag vill att folk i världen ska lära sig mer om sina rättigheter och protestera mot krigen. Utan folkets stöd har ledarna ingen makt, säger Zainab.

Lär känna varandra i skaparprocessen. Bild: Katarina Berg
Lär känna varandra i skaparprocessen. Bild: Katarina Berg

Ger gemenskap

Hanna Sönnefelt hade egentligen slutat måla, men när hon fick en förfrågan om att vara med och måla skyltfönster hoppade hon på tåget och det har hon inte ångrat en sekund.

– Det här är så kul, inte minst för att det ger en chans att träffa nya människor också, säger hon samtidigt som hon ritar rutmönster på fönstret.

– När det är klart skissar jag nerifrån och upp. Tanken är att jag ska måla en hand, men det kanske blir något helt annat. Det vet man aldrig.

Isabella Milivojevic har inspirerats av Alice i Underlandet, berättar hon.

– Jag ska måla lite av en fantasivärld, vi får se vad det blir.

Vågar visa

För Isabella har det inte alltid varit så bekvämt att visa upp sin konst för andra.

– Men nu vågar jag, tack vare Kultlab i Mimers hus, där jag har haft människor som tror på mig. Och att konstnärskollektivet vill lyfta fram oss känns jättebra, tycker Isabella.

Fram till 10 juni

15.00 är det vernissage på söndag. Därefter finns skyltfönsterkonsten att beskåda fram till 10 juni.

Längre fram kommer tjejerna också att ställa ut sin konst i Kongahälla center, tillsammans med deltagarna i Kungälvs konstnärskollektiv.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.