Politisk oenighet om ny förskola – hyra eller äga lokalerna?

En privat aktör bygger förskolor i Nordtag och Tjuvkil som kommunen sedan ska hyra. Beslut om ett tredje förskolebygge har nu skapat oenighet i kommunstyrelsen - C, KD och SD vill se en jämförelse av den långsiktiga ekonomin jämfört med om kommunen bygger i egen regi.

ANNONS
|

I takt med att att kommunernas investeringsbehov ökar har marknaden för samhällsfastigheter exploderat. Många kommuner och regioner vill slippa göra stora investeringar och låter istället privata aktörer bygga förskolor, skolor och äldreboenden som sedan hyrs ut till kommunerna på mångåriga hyresavtal. Argumentet är att kommunen på så vis slipper låna pengar och belasta sin egen låneskuld.

Även Kungälvs kommun har valt hyrmodellen för nybyggnation och 2018 skrevs ett samverkansavtal med Hemsö fastighets AB. Avtalet omfattar tre förskolor, ett äldreboende och en skola. Byggnationerna av en förskola i Nordtag i Ytterby, en i Tjuvkil har börjat en tredje planeras på Tveten.

ANNONS

Nu när två byggen redan är igång börjar dock tveksamheten infinna sig hos en del politiker och efter diskussion i kommunstyrelsen förra veckan sköt man på beslutet om marköverlåtelse till Hemsö AB för en förskolan på Tveten. Ett extrainsatt är planerat fredag 27 augusti för fortsatt hantering av frågan.

– Jag har varit tveksam från början, SD har också ifrågasatt vid något tillfälle, men annars har det varit ganska stor enighet politiskt. Nu har frågan om långsiktig ekonomi i att hyra diskuterats i hela landet, och efter att ha läst ha läst Kommuninvests rapport om att äga eller hyra verksamhetslokaler behövs en analys av den långsiktiga ekonomin i att hyra jämfört med om vi bygger och äger själva, säger samhällsbyggnadsrådet Owe Wiktorsson (C).

Osby kommun som exempel

Han har varit i kontakt med Osby kommun, där man har räknat ut att det på 30 års sikt blir dubbelt så dyrt för kommunen att hyra jämfört med att äga, till exempel en skola.

– Blir det dubbelt så dyrt även här, så skulle vi ju kunna bygga två förskolor för samma pengar. Blir det dubbelt så dyrt i slutändan har vi också tappat generationsansvaret. Vi behöver få en klar bild av det här, säger Ove Wiktorsson som ingår i den styrande majoriteten.

Oppositionsrådet Gun-Marie Daun, (KD) är av samma uppfattning och vill också ha en analys av den långsiktiga ekonomin. Dessutom vill V vill ha en noggrannare genomgång av vad som ingår i avtalet om förskolan på Tveten. På fredagens extramöte ska kommunstyrelsen få en sådan genomgång av kommunens tjänstemän.

– Det handlar om att klara en god ekonomi på lång sikt, och det har varit viss tveksamhet inför upplägget hos många partier, men besluten har ändå baxats igenom. Vi är ganska duktiga i Kungälv på att ingå dåliga avtal och i slutändan står vi där med Svarte Petter. Så nu hoppas jag att vi får svar på våra frågor, säger Gun-Marie Daun.

Förvåning över tveksamheterna

Anders Holmensköld, (M), kommunalråd för finansfrågor är förvånad över att de politiska tveksamheterna hos övriga partier dyker upp först nu.

– Jag tycker inte att vi ska ha den här lösningen för hela fastighetsbeståndet, men det är ett alternativ när vi samtidigt har egna fastigheter som har eftersatt underhåll sedan många år. I teorin är det alltid billigare att äga än att hyra, men hur man än gör så blir det kostnader och de kommunala processerna medverkar inte alltid till att det blir billigt, säger Anders Holmensköld, som menar att om kommunen skulle bygga och själva hade det krävts en rejält utökad samhällsbyggnadsenhet.

– Vi har inte resurser på samhällsbyggnadssidan att bygga i egen regi. I så fall måste vi ta in konsulter och då sitter vi i knät på dem istället. Det finns många exempel på att det sättet har gett extrema fördyringar. Min bild är att det inte blir dyrare på sikt att vi hyr fastigheterna och för mig handlar det alltid om att se var kommunens pengar gör mest medborgarnytta, säger Anders Holmensköld.

ANNONS