Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Getty Images

Polisens uppmaning: Titta till era ungdomar i helgen

De senaste åren har varit ganska lugna i Kungälv när det gäller valborgsfirande. Men polisen vill ändå skicka med uppmaningen till föräldrar att vara närvarande och beredda att hämta sina barn.

ANNONS
|

På lördag är det valborgsmässoafton, en helgdag som många gånger lockar unga att vara ute och fira in våren. I Kungälv har valborgsfirandet de senaste åren gått lugnt till. Trots det har polisområde Kungälv/Ale mannat upp för att vara beredda om något skulle inträffa.

– Polisområdet är välbemannat, vi har ett extra resursuttag i polisområdet, säger Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv.

Han säger att områdespolisen kommer att lägga fokus på att söka upp platser där ungdomar kan tänkas vara.

– Sen är det säkert många som lämnar Kungälv och drar sig in till Göteborg och Slottsskogen.

300 ungdomar i Stora Höga

Förra året var det närmare 300 ungdomar som samlats i Getskär i Stora Höga i Stenungsunds kommun och där höll valborgsmässofirande på att spåra ur, enligt poliser som var där. Polisen i Västra Fyrbodal fick gå ut på Facebook och uppmana föräldrar att hämta hem sina ungdomar.

ANNONS

Något sådant förväntar sig inte Kungälvspolisen men man är också beredda att rycka ut till grannkommunen om något liknande skulle inträffa i år igen.

Christian Nordén vill skicka med en uppmaning till vårdnadshavare att vara närvarande i helgen och kanske åka till de platser där man vet att barn och ungdomar samlas.

– Det är viktigt med vuxennärvaro så åk gärna dit och prata med era ungdomar. Det brukar ha en bra förbyggande effekt.

Dricker för första gången

Han säger också att man som förälder eller syskon inte ska köpa ut alkohol till minderåriga.

– Händer det något vill man inte ha det på sitt samvete. Ungdomar generellt har ett större risktagande och det är helt naturligt, men är man dessutom alkoholpåverkad och inte tänker på konsekvenserna kan det sluta olyckligt.

Just valborg är en helg då unga och vuxna gärna samlas ute och firar.

– Det här är en tid på året då det börjar bli varmare och valborg är också en sådan helg då ungdomar kanske dricker alkohol för första gången och det finns stora risker med ungdomar och alkohol, säger han.

Han uppmanar föräldrar att prata med barnens kompisars föräldrar så man vet var ungdomarna är och kan vara beredda att hämta hem dem.

– Var körbar, var standby, i fall något skulle hända.

ANNONS