Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv.
Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv. Bild: Charlotte Gad

Polisens budskap: Köp inte ut fyrverkerier till unga under 18 år

Trots att det är förbjudet att sälja eller köpa ut fyrverkerier till personer under 18 år är det många som struntar i det. ”Först när föräldrar och andra slutar langa fyrverkerier till minderåriga kommer olyckorna att minska”, skriver Kungälvspolisen i ett Facebook-inlägg.

ANNONS
|

Sedan ett antal år har regler och restriktioner kring användandet av fyrverkeripjäser skärpts. Och då kom även förbudet att köpa ut eller sälja fyrverkerier till unga under 18 år.

Sedan 2019 måste man ha tillstånd för att få skjuta raket med styrpinne och i Sverige måste man vara 18 år eller äldre för att få använda fyrverkerier, något som Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv menar att det inte alltid fungerar.

– Alla kanske inte riktigt förstår det, många tycker att det är oskyldigt, säger Christian Nordén.

LÄS MER:Tillstånd för fyrverkerier ska få ner skadorna

Vad ser ni som största bekymret med att man skjuter när som helst?

ANNONS

– Vi både hör och ser att det missbrukas, vi får mycket samtal om att det ibland smäller eller skjuts i tätbebyggt område och det är inte alltid så trevligt att man smäller av fyrverkerier där det finns människor och hundar, säger Christian Nordén.

Olagligt att skjuta mot någon eller något

Förra året sköts det med raketer flera dagar innan nyår och då sköt ungdomar mot kollektivtrafik, bilar och allmänhet, enligt Nordén.

Vad kan man bli anmäld för om man skjuter mot någon eller något?

– Det handlar om utfallet, vad som händer. Det kan handla om ofredande, vållande till kroppsskada eller upplevas som ett hot.

LÄS MER:Far och dotter besköts med raketer

Även Kungälvs kommun har föreskrifter om hur man ska hantera fyrverkerier i kommunen.

Vad vill du säga till dem som står i begrepp att köpa ut fyrverkerier till någon under 18 år?

– Köp inte ut till era barn eller till den som är under 18 år. Det är framför allt bland dem som det sker olyckor när det gäller fyrverkerier. Men även vuxna råkar ut för olyckor så man ska ha respekt för de här sakerna.

Tänk på omgivningen

Christian Nordén vill även att man ska tänka på sin omgivning.

– Det här stör många, det kan vara barnfamiljer och hundar. Alla kanske inte tycker att det är lika trevligt när det smäller. Man får njuta av det vid 12-slaget på nyårsafton i stället.

Hur ska man tänka i kombination med alkohol?

– Alkohol och fyrverkerier är en jättedålig kombination. Omdömet försvinner ju i många fall och det är kanske då de flesta olyckorna sker.

Närmare 100 personer skadar sig så allvarligt av fyrverkerier och smällare att de behöver uppsöka sjukvård. De flesta skadar sig i ansiktet, på händer eller ögon. Allra flest skadas på nyår och de flesta som skadar sig är män. Under åren mellan 1998 till 2013 har drygt fem män i åldrarna 17–27 år dött i fyrverkeriolyckor.

Christian Nordén vill även att den som ser unga med raketer eller ser att någon köper raketer till unga under 18 år hör av sig till polisen, antingen genom att ringa 11414 eller gå in på polisen.se och anmäla det.

• Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Fyrverkerier som polisen anträffar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras.

• Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.

• Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.

• Ofta krävs det tillstånd från polisen för att hantera fyrverkerier.

Här kan du läsa mer om fyrverkerier och nyår

Källa: Polisen och MSB

ANNONS