Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv och Ale. Bilder på lustgaspatroner som hittats den senaste tidens.
Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv och Ale. Bilder på lustgaspatroner som hittats den senaste tidens. Bild: Polisen/Arkivbild

Polisen varnar ungdomar att andas in farlig lustgas

Många tomma lustgaspatroner har hittats slängda på flera ställen i Kungälv. Polisen, som tror att unga berusar sig med gasen, uppmanar alla att tala med sina barn.
– Prata med era ungdomar om det är något de känner till. Prata om konsekvenserna, säger kommunpolisen Christian Nordén.

ANNONS
|

Det är bland andra Trygga Ungdomsmiljöer och fastighetsvärdar som hittat många tomma lustgaspatroner slängda lite överallt i kommunen. Men framför allt i centrala Kungälv. Christian Nordén ger exempel:

– De har hittats i en binge på området med nybyggnation på Kongahällatomten och vid en nedlagd förskola på Torggatan. Och vi har fått indikationer om att det har hittats på parkeringarna vid Vita fläcken.

Polisen tror att ungdomar inhalerar gasen i ett berusande syfte. Och att göra det är mycket riskfyllt.

– Skulle man få en överdos kan man bli medvetslös. I värsta fall kan man drabbas av hjärtstillestånd – man får hjärtstopp på grund av syrebrist. Det har tyvärr hänt i Sverige, att det har slutat så.

ANNONS

Och ett långvarigt missbruk ger allvarliga skador.

– Det kan ge bestående hjärnskador och skador på andra organ. Och man kan få abstinens, det är beroendeframkallande, säger Christian.

Lätt att få tag på

Lustgaspatroner används bland annat i bakningssammanhang. De kan till exempel skapa ett tryck i en så kallad gräddsifon, som gör vispgrädde. Och patronerna är inte svåra att få tag på.

– Man kan köpa dem på nätet eller i en affär och det finns ingen åldersgräns.

Exakt hur ungdomarna går till väga för att andas in gasen vet inte Christian.

– För vi har inte sett det. Men jag har fått höra från Ale kommun: Där har de sett att ungdomarna trär på en ballong, och i ballongen har de något vasst. Så de gör hål i änden på tuben – och gas kommer in i ballongen, som de sedan andas in.

Det kallas att boffa lustgasen och det är inte olagligt. Det är inte heller något nytt, men nu har fler tomma patroner än vanligt hittats.

– Vi upplever att det går i vågor. Men det här handlar också om hur mycket information vi får till oss. Om det är en trend nu eller inte är svårt att säga.

LÄS MER:Stökigt vid Munkegärdeskolan på helgerna – väktare sätts in

Men det är alltså förknippat med livsfara att andas in gasen. Och Christian uppmanar vårdnadshavare att läsa på och tala med sina barn.

– Prata med era ungdomar och fråga om det här är något de känner till. Är det något deras vänner håller på med? Försök att ha en öppen dialog. Prata om konsekvenserna.

– Och om det finns ett missbruk – uppsök vård. Man kanske kan få stöttning från kommunen. Skuldbelägg inte ungdomarna, säger Christian Nordén.

ANNONS