Polisen kontrollerade bilister vid övergångsställen

Vid flera tillfällen har polisen haft trafikövervakning vid Ytterby kyrka, detta sedan flera invånare hört av sig om att bilister inte stannar för fotgängare vid övergångsstället.

ANNONS
|

I ett inlägg på Facebook 4 maj skriver stationsbefälet Martin att polisen i Kungälv genomfört trafikövervakningar vid flera tillfällen vid Ytterby kyrka sedan allmänheten hört av sig till dem om att ”biltrafikanter många gånger inte stannar för de gående på övergångsstället i höjd med Ytterby kyrka”.

– Det som var nu var att vi var ute där efter att folk ringt till polisen och då gjorde vi en kontroll som vi hade ett par dagar. Vi skrev ett par böter, säger han.

Han säger att det är föräldrar som hört av sig och att det är många barn som går över gatan där.

ANNONS

– Och de kanske lyssnar på musik och tar för givet att bilisterna ska stanna när de går över.

Övervakade i tre dagar i sträck

Polisen stod synlig på platsen i tre dagar i sträck och kunde notera att det som invånarna hört av sig till dem om stämde.

– Vi skrev ut böter där det var uppenbara fall där bilisten inte stannat, säger Martin.

Vad säger de som ni stoppar?

– Någon pratade i telefon och det är också väldigt allvarligt för då är man involverad i något annat och inte uppmärksam. Av någon märklig anledning verkar folk inte stanna bara, säger han.

Han vill trycka på att lagen säger att man som bilist har väjningsplikt mot gående som gått eller ska gå ut på ett obevakat övergångsställe.

– Ser man att det kommer en gående så har man väjningsplikt och måste stanna, då kan man inte blåsa förbi vid övergångsstället.

Återkommer regelbundet

Polisen har inte, vad Martin vet, fått in samtal om fler ställen i Kungälv där det ska vara liknande problem.

Nu kommer polisen att fortsätta trafikövervakningen där regelbundet.

– Vi försöker uppmärksamma bilisterna på att vi står där, vi är synliga, vi gömmer oss inte, säger Martin.

Bötesbeloppet för att inte iaktta väjningsplikt vid övergångsställe är på 3 000 kronor.

Zebralagen finns i Trafikförordningen och infördes 1 maj 2000.

61 § Vid ett obevakat övergångsställe har en förare väjningsplikt mot gående som gått ut på eller just skall gå ut på övergångsstället.

5 § Förare som har väjningsplikt skall tydligt visa sin avsikt att väja genom att i god tid sänka hastigheten eller stanna.

15 § Utöver andra fall som anges särskilt skall förare hålla en med hänsyn till omständigheterna tillräckligt låg hastighet.

ANNONS