Polisen får ge böter för hög musik från bilar

På onsdagen beslutades att polisen ska få utfärda böter direkt på plats för den som spelar hög och störande musik från en bil. Då kan man få böter på 1 000 kronor.

ANNONS
|

I Kungälv har det sedan länge gått en debatt om ungdomar i bilar och a-traktorer som spelar hög musik och väsnas från sina bilar nattetid och stör boende.

LÄS MER:Ungdomar med a-traktorer spelade musik så fönster skakade

LÄS MER:Skrik och oväsen – A-traktorer samlades vid Ica

Nu har riksåklagaren beslutat att polisen får dela ut böter på plats direkt om man till exempel står på Ytterby pendelparkering eller någon annanstans i kommunen och spelar hög musik ur sin bil. Brottsrubriceringen kommer fortfarande vara förargelseväckande beteende men tidigare har polisen bara kunnat dela ut en ordningsbot, men nu utvidgar Riksåklagaren lagstiftningen med att polisen får dela ut böter på 1 000 kronor.

– Detta är mycket välkommet och både underlättar och effektiviserar arbetet med att lagföra denna typ av brott. Dessutom avlastas vår utredningsverksamhet, som många gånger kan behöva prioritera ner dessa typer av ärenden till förmån för grövre brottslighet, säger Jesper Molander, polisinspektör vid NOA i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:P-förbud nattetid har fått bilburna unga att flytta sig

Det nya beslutet innefattar även störande och onödig körning med fartyg och innefattar alla båtar inklusive vattenskotrar. Beslutet grundar sig i problemet som folk upplevt med med störande körning med vattenskotrar.

– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli, säger riksåklagare Petra Lundh.

LÄS MER:Klart med förarbevis för vattenskoter

Enligt riksåklagaren har båda företeelserna varit förbjuda sedan tidigare men nu har man beslutat om att skärpa tillämpningen av den befintliga lagen.

ANNONS