Polis hyllar privatpersonerna som hjälpte till efter biljakt

En polis arbetade med att hålla fast en stökig man mitt på den mörka landsvägen, utanför Ytterby, när privatpersoner stannade och erbjöd hjälp.
– Ni gjorde min arbetsmiljö tryggare, säger polisassistent Brandqvist.

ANNONS

”Tack för er hjälp” – så avslutas inlägget på Polisen Kungälv Ales Facebooksida, som är riktat till de personer som hjälpte polisassistent Brandqvist i den stökiga situation som uppstod på vägen mellan Kärna och Tega på måndagskvällen.

LÄS MER:Biljakt i hög hastighet – aggressiv man omhändertogs

– Vilka fina medborgare vi har i Kungälv, som gör det lilla extra. Det ska lyftas när folk tänker på andra än sig själva, säger Brandqvist.

Enligt larmet som kom till polisen vid 22.40-tiden hade påverkad och skadad man, satt sig i en bil och kört iväg. Polisassisten Brandqvist var ensam i sin polisbil när den eftersökta bilen dök upp. Föraren vägrade först att stanna men när färden plötsligt tog stopp, mitt på vägen i höjd med Trädal, blev mannen våldsam.

– Han ramlar ur bilen och när jag ska ta kontroll på honom blir det lite brottning. Då stannar en bil och frågar ”vill du ha hjälp?”.

"Vi är mitt på vägen”

Eftersom den stökige föraren blödde från armen, bad Brandqvist personen som stannat att hämta förbandslådan i polisbilen. Och medan Brandqvist höll fast föraren kunde privatpersonen lägga tryckförband för att stoppa blödningen.

– Samtidigt fick jag hjälp av en annan person att hålla fast förarens ben, tills mina kollegor kom.

Hur lång tid handlar det om?

– Vi pratar minuter tills de kom, allt går mycket snabbare än man tror. Jag vet att det kom privatpersoner från olika håll och hjälpte mig, säger Brandqvist, som är imponerad av den hjälp han fick.

– Jag ligger mitt på landsvägen, och istället för att de bara drar förbi i sina bilar, stannar de och sätter på sina varningsblinkers. De skapar en tryggare arbetsmiljö för mig, för att de har huvudet med sig.

Påtagligt i Kungälv

Brandqvist har arbetat som polis i Kungälv Ale ett tag nu och har under den tiden upplevt flera situationer där medborgarna hjälpt polisen och visat att man värnar om varandra.

– Jag säger inte att man inte värnar om varandra på andra ställen, men det är väldigt påtagligt i Kungälv. Vi har haft flera situationer där medborgare har hjälpt oss och jag tycker att den hjälpen ska lyftas och hyllas.

Så vid situationen i måndags kväll gjorde privatpersonerna rätt?

– Ja, jag tycker att de gjorde helt rätt. Man ska aldrig utsätta sig själv för fara. I den här mannens sinnestillstånd kunde jag inte själv hämta förband, så tack vare att deras hjälpt fick han förband på sin sårskada.

ANNONS