Cecilia Ahrén, framför vad som ska bli dansstudion Polerina.
Cecilia Ahrén, framför vad som ska bli dansstudion Polerina. Bild: Frida Ekborg

Poledancestudio öppnar i Kungälv

Snart öppnar Kungälvs första poledancestudio – Polerina. Studion blir också den första i Göteborgsområdet att ha öppet dygnet runt.
– Det är så viktigt att ha tillgång till någonstans att vara, säger Cecilia Ahrén, som driver studion.

ANNONS
|

Hon har jobbat som poledanceinstruktör i 2,5 år på två olika studios i Göteborg. Där håller hon både kurser och enskilda timmar för sina kunder. Hon har även styrketränat i över tio år och tidigare jobbat som personlig tränare. Tanken att öppna något eget inom poledance väcktes redan när hon testade dansformen för första gången för sju år sedan.

– Men när jag verkligen bestämde mig för att satsa, det var i somras, berättar Cecilia Ahrén och fortsätter:

– Det finns ju ingen studio i Kungälv, ingen i Ale, Stenungsund, Uddevalla, Tjörn eller Orust. Så jag är ensam på ett väldigt stort område. Jag tänkte att om inte jag öppnar en studio nu så lär någon annan göra det snart.

ANNONS
Cecilia Ahrén, framför vad som ska bli dansstudion Polerina.
Cecilia Ahrén, framför vad som ska bli dansstudion Polerina. Bild: Frida Ekborg

Dansstudion ligger på Utmarksvägen, i Yoga Shalas gamla lokaler (hon har flyttat upp en våning). Lokalen är stor och det finns gott om plats för två danssalar, vilket är precis det som Cecilia Ahrén tänkt att ha.

– Det är lite att renovera i lokalen, ett par väggar ska tas ner för att få den som jag vill ha den. Annars är den jättefin. Förhoppningsvis kan jag vara klar så att kurserna börjar nästa år, direkt efter jul och nyår.

LÄS MER: Dansstudio ska göra tanter till ballerinor

LÄS MER: Premiär för Tantbalett i Kungälv

Träningsformen passar alla åldrar, säger Cecilia Ahrén, men det är tjejer mellan 20 och 30 som är hennes vanligaste kunder. Det är dock inte ovanligt med kvinnor – eller män – i 60-årsåldern som dansar.

– Det finns verkligen ingen åldersgräns och inga förkunskaper krävs. Första kursen när man testar så börjar vi med att gå runt stången, kanske testar en snurr så att man blir varm i kläderna. Allt är stegvis och byggs individuellt. Det ska vara kul och en trygghet att komma hit.

Känns det som att poledance är en lite missuppfattad träningsform?

– Ja, men det börjar vända lite. När jag testade poledance för första gången för sju år sedan så upplevde jag att det var mycket mer så. När jag pratar om det nu, vad jag gör, så är första reaktionen ”vad häftigt”. Folk är nyfikna och många vill testa, säger Cecilia Ahrén.

Cecilia Ahrén.
Cecilia Ahrén. Bild: Frida Ekborg

Det finns flera olika typer av poledance. Den vanligaste – som är det Cecilia Ahrén inriktar sig på – är barfota och lite sportigt, mer som akrobatik fast på stången. Sedan finns det klasser där man har väldigt höga skor, speciella koreografiklasser.

– Det är en väldigt vacker sport, lite som balett eller gymnastik. Vi har samma poser som balett fast på stången.

Cecilia Ahrén poängterar dock flera gånger att det i poledance är fritt att dansa hur man vill. I danssalen finns det utrymme för alla och utrymme att uttrycka sig.

– Jag upplever att många kanske inte vågar komma och testa för att de har dåligt självförtroende, men när de väl börjar så ser man tydligt hur mycket bättre det blir. Här finns det utrymme att vara den du är, oavsett om du gillar den sportiga biten mest eller den sensuella dansen, säger hon.

Därför kommer det att finnas minst en danssal ledig, dygnet runt, för att man ska kunna komma själv och dansa. Principen är precis som ett dygnetruntöppet gym. Man bokar från en timme upp till ett årskort och får då en nyckel i telefonen. Då kan du gå in och träna när du vill, du hyr bara en stång.

– Vissa är kvällsmänniskor och vill träna sent på natten, andra vill träna sju på morgonen. Det är så viktigt att ha tillgång till någonstans att vara. Man ska kunna sätta på sin bästa spellista, ha en frizon och bara dansa, säger Cecilia Ahrén.

ANNONS