Vandring längs pilgrimsled mellan S:t Olofs källa och Västerlanda kyrka.
Vandring längs pilgrimsled mellan S:t Olofs källa och Västerlanda kyrka. Bild: Christian Flodin

Pilgrimsled får avstickare till Bohus fästning

Pilgrimsleden Göta älv gör en avstickare in i Kungälv. Kvalitetssäkringen av leden som helhet är i det närmaste klar, och från och med i sommar ges vandrare även möjlighet att besöka Fästningsholmen.

ANNONS

Pandemin har lockat ut betydligt fler vandrare i naturen det senaste året. Och det finns gott om leder att välja mellan. Bohusleden går rakt igenom Kungälvs kommun, men sträckningen av Pilgrimsleden Göta Älv, eller Lödöseleden som den också kallas, löper framför allt längs den östra sidan älven mellan Göteborg och Vänersborg.

Fler alternativ för vandrare

Men till sommaren är det tänkt att leden även ska innefatta en avstickare in i Kungälvs kommun. Från Jennylund kommer vandrare att ges möjlighet att vandra in till Kungälvs centrum, närmare bestämt till Fästningsholmen.

Johan Norling är ledutvecklare på Västkuststiftelsen och arbetar bland annat med pilgrimsleden.
Johan Norling är ledutvecklare på Västkuststiftelsen och arbetar bland annat med pilgrimsleden. Bild: Ylva Bowes

– Pilgrimsleden är ju per definition en kulturarvsled, vilket gör att den ofta går mer tätortsnära än till exempel Bohusleden som är mer av en vildmarksled, förklarar Johan Norling som arbetar som ledutvecklare på Västkuststiftelsen. Vi vill gärna se möjligheter att koppla ihop våra olika leder och ge vandrare flera alternativ, och då passar det fint in att ge pilgrimsvandrarna möjlighet att ta del av den rika historia som Bohus Fästning har att bjuda på.

ANNONS

Ska vara enkelt att hitta

Etappen ifråga blir en avstickare från själva leden, man får alltså gå samma väg tillbaka för att kunna fortsätta norrut eller söderut på Pilgrimsleden Göta Älv. Avstickaren följer vägen över bron och in mot Fästningsholmen.

Ett av syftena med att kvalitetssäkra vandringslederna är också att stimulera besöksnäringen där lederna går fram. Bo, äta, göra är tre ledord - längs pilgrimsleden ska det ges gott om alternativ

– I och med coronan har nya vandrare tagit sig ut i naturen som kanske inte är så vana, och då ska våra leder vara välmärkta och enkla att ta sig fram på. Vem som helst ska kunna följa våra leder utan att behöva karta, säger Johan Norling.

Så här ser märkningen ut som visar att du vandrar på Pilgrimsleden Göta älv.
Så här ser märkningen ut som visar att du vandrar på Pilgrimsleden Göta älv. Bild: Ylva Bowes

Kulturarvet görs tillgängligt

Exakt när märkningen av sträckan Jennylund-Fästningsholmen kommer att ske är oklart, men det ska göras under årets sommarsäsong.

– Syftet med lederna är att tillgängliggöra vårt natur- och kulturarv för fler, säger Johan Norling. Principen är att det ska gagna såväl invånare som besökare. För besökare kan det vara att uppleva ett äventyr långt hemifrån, för invånare i kommunen en chans att återupptäcka sin hembygd. Det finns en rik historia längs leden som är väl värd att upptäcka, och många eldsjälar som månar om att det här ska bli bra.

ANNONS