Swedish Match snustillverkning.
Swedish Match snustillverkning. Bild: Ulf Börjesson

Philip Morris lägger ett bud på svenska Swedish Match

Tobaksjätten Philip Morris bekräftar nu att man vill köpa snusjätten Swedish Match, med fabrik i Kungälv, och lägger ett bud på 106 kronor per aktie. Aktiekursen fortsätter att rusa. Snusproduktionen blir kvar i Göteborgsområdet, lovar vd:n Lars Dahlgren.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det totala budet är 161 miljarder kronor, för Swedish Match, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Swedish Match styrelse rekommenderar ägarna att acceptera budet.

"Philip Morris International och Swedish Match delar en gemensam vision om en värld utan cigaretter och ett starkt engagemang för att utveckla, vetenskapligt bevisa och ansvarsfullt kommersialisera rökfria produkter som är mindre skadliga än cigaretter", skriver Philip Morris.

Efter att budryktet gick ut under tisdagen rusade Swedish Match kurs med cirka 25 procent och aktien låg vid stängning på 95 kronor.

Kursen fortsatte att rusa med 9 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen på onsdagsmorgonen.

Philip Morris bud innebär en premie på 39,4 procent i förhållande till stängningskursen på måndagen.

Acceptperiod är från den 23 juni 2022 till den 30 september 2022.

Uppköpet finansieras med banklån.

Snusproduktionen blir kvar i Göteborgsområdet

– Vi kommer att kunna få en helt annan utväxling på vår affär om det här blir av. I USA kan vi bli ännu starkare som bolag med en bredare portfölj. Vi ser också spännande möjligheter på marknader utanför Skandinavien och USA och får en helt annan möjlighet att nå ut med våra varumärken på ett globalt plan och nå miljontals cigarettrökare, säger Lars Dahlgren till TT.

I snusfabrikerna i Göteborg och Kungälv, har Swedish Match merparten av sin produktion, med 1 300 anställda.

Och enligt Lars Danielsson kommer den att bli kvar i Göteborgsområdet, och han själv kommer att stanna kvar i bolaget.

– Det är väldigt tydliga signaler om att bygga och investera i Swedish Match, behålla namnet, det här är inte ett kostnadssynergicase. En sådan situation väcker självklart tankar och frågor hos anställda men ambitionen är väldigt positiv för verksamheten, säger han.

Ett av årets storaffärer

Om affären blir av innebär det en av årets största transatlantiska förvärv, enligt Bloomberg.

Swedish Match omsättning för 2021 var nära 18,5 miljarder kronor och bolaget gjorde ett resultat före skatt på 7,9 miljarder kronor.

I den kvartalsrapport Swedish Match presenterade under onsdagen ökade omsättningen med 10 procent i i det första kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol. Samtidigt sjönk rörelseresultatet med 14 procent. Försäljningen av cigarrer minskade men försäljningen av rökfria produkter ökade med 10 procent, skriver bolaget i sin rapport.

I Sverige och Norge är Swedish Match marknadsledande inom snus och dessa två länder är också de största marknaderna för företagets nikotinportioner i Europa. Under de senaste åren har Swedish Match introducerat sina nikotinportioner, främst under varumärket ZYN, i andra europeiska länder

Texten uppdateras.

ANNONS