På grund av gamla skulder nekas Patrik hyreskontrakt och är sedan två år tillbaka en av Kungälvs hemlösa. Bilden föreställer en annan person.
På grund av gamla skulder nekas Patrik hyreskontrakt och är sedan två år tillbaka en av Kungälvs hemlösa. Bilden föreställer en annan person. Bild: Meli Petersson Ellafi

Patrik nekas lägenhet – får sova i sin bil

Senast Socialstyrelsen gjorde en hemlöshetskartläggning 2017, var 284 Kungälvsbor utan bostad. En av de hemlösa 2022 är Patrik som nekas boende på grund av en gammal skuld, samtidigt som han heller inte kan få hjälp av socialtjänsten.

ANNONS
|

Under 2023 kommer Socialstyrelsen att göra en ny nationell hemlöshetskartläggning. Enligt Patrik blir det ingen munter läsning när resultatet är klart.

– Tänk bara den här vintern när elräkningarna brakar i taket, då kommer det vara 100 Patrik som springer omkring och vad gör kommunen då? Jag tror inte att folk riktigt fattar att vi faktiskt har hemlöshet här i Kungälv, säger han när vi ses på ett avskilt ställe i stan.

Känner skam

Patrik heter egentligen någonting annat och han vill inte ställa upp på bild, av hänsyn till sina barn, säger han.

– Man går med en sån jävla skam och hela livet är fyllt av lögner. Jag kan ju inte gå och söka ett nytt jobb och berätta att jag är hemlös. Jag känner mig som en paria i samhället och jag vet att jag inte är ensam om att befinna mig i den här situationen. Men det finns inget skyddsnät i samhället för såna som oss, menar Patrik som nyligen fick avslag när han ansökte om bistånd i form av bostadsanskaffning.

ANNONS

Socialtjänsten avslår hans ansökan med motiveringen att Patrik ”...inte har speciella svårigheter eller saknar förmåga att på egen hand skaffa bostad samt tillhör inte någon av målgrupperna personer med missbruksrelaterade bekymmer, personer med omfattande skulder, i synnerhet hyresskulder, i kombination med annan social problematik, personer med långvarig och allvarlig funktionsnedsättning som innebär svårigheter i den dagliga livsföringen.”

Löneutmätning

Han berättar att han fick en skuld som ung.

– Man var väl en vilde, jag var ute mycket och festade och hamnade i något bråk så jag dömdes för misshandel och fick skyddstillsyn och böter. Jag hade bara tio dagar på mig att betala in pengarna vilket jag inte lyckades med, så det var de böterna som gjorde att jag hamnade hos kronofogden. Är man inne i ekorrhjulet är det svårt att ta sig ur, säger Patrik som alltid har jobbat samtidigt som kronofogden har gjort löneutmätning.

Tidigare har han kunnat få hyreslägenhet trots sina skulder – det viktiga var att han hade en inkomst, säger han.

– Men numera är det ett nej rakt av när man har betalningsanmärkningar. Jag var inne hos min bank och frågade om det fanns en möjlighet att få ett saneringslån i syfte att bli skuldfri och därmed kunna få ett boende, men de bara tittade på mig som om jag hade en clownnäsa på mig.

Stänger alla dörrar

Patrik har en inkomst, han missbrukar inte och har tillräckligt många poäng i allmännyttans kö för att bli erbjuden en hyreslägenhet. Men han har en skuld på drygt 200 000 kronor och den stänger alla dörrar för honom i nuläget.

– Jag har fått 250 avslag, trots att jag har försökt med allt. Sicket jävla liv man har, säger Patrik och berättar att han har sina möbler i ett förråd och att han får ta natt för natt, vecka för vecka.

– Jag får sova hos olika kompisar och i ett halvår fick jag hyra en lägenhet svart. Jag har aldrig berättat för mina barn att jag sover i bilen vissa nätter. Det känns som att det är kaos och nu kommer vintern och den här situationen har hållit på i två år.

Ibland, säger han, känner han sig så desperat att han börjar fantisera om att råna en bank eller gå in och vifta med en pistolattrapp, så att han blir gripen och får tak över huvudet.

– Jag kan ärligt säga att jag förstår varför folk gör drastiska saker. Som bostadslös blir man sämre behandlad än en sexualbrottsling. De får ändå hjälp när de kommer ut med att starta om sina liv. Det vet jag eftersom jag har jobbat inom rättspsykiatrin, säger han.

Hoppas bli skuldfri

Han tycker det är absurt att han inte kan få hjälp av socialtjänsten, på grund av att han har för lite social problematik.

– Jag kan inte ens gråta åt eländet längre. Det jag hoppas på nu är att jag kan få så mycket övertid på mitt nya jobb att jag antingen blir skuldfri eller avlider. Jag ser ingen annan lösning på det, säger han.

Ingen bostadsförmedlare

I en kommentar säger Peter Almgren, verksamhetschef Myndighet på Kungälvs kommun, att han har stor förståelse för Patriks situation.

– Personer söker sig till socialtjänsten när de inte ser någon annan möjlighet att hitta en egen bostad i Kungälv, men det krävs en omfattande social problematik för att bli beviljad stöd till boende genom socialtjänsten. När vi mottar en ansökan om bostad gör socialtjänsten en individuell bedömning om en person har rätt till stöd eller ej. Det beslutet kan överklagas till rättslig insats om man är missnöjd med vårt beslut. Socialtjänsten är inte en bostadsförmedlare och vi har inga lägenheter att förmedla, konstaterar Peter Almgren.

LÄS MER:Barnfamiljer i akut hemlöshet

LÄS MER:Nyanlända blir av med boende – riskerar hemlöshet

LÄS MER:Allt fler blir kvar i sociala hyreskontrakt

ANNONS