Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bredvid Gulf-tappen i Kärna står Patrik Olsson och säljer ost och delikatesser från sin specialbeställda vagn. ”Jag tänkte att det skulle vara en bra grej att ha här ute”, säger han.  Bild: Frida Ekborg
Bredvid Gulf-tappen i Kärna står Patrik Olsson och säljer ost och delikatesser från sin specialbeställda vagn. ”Jag tänkte att det skulle vara en bra grej att ha här ute”, säger han. Bild: Frida Ekborg

Patrik bytte bana när ryggen sa ifrån – öppnade delikatessbutik

Barnens idé om en glasskiosk på sommaren blev till slut en ost- och delikatessvagn i Kärna. Nu ska Patrik Olsson satsa på att expandera ytterligare.
– Det har faktiskt gått bättre än vad jag trodde det skulle göra, säger han.

Patrik Olsson är uppvuxen i Kärna, hans farfar var för många år sedan med och byggde bensinstationen och han själv har jobbat där till och från. Ett tag drev Patrik också taxiverksamhet på orten. Nu kan han också lägga driften av Premium Frukt & Delikatesser till listan över jobb.

– Jag tänkte att det skulle vara en bra grej att ha här ute. Det är många som bor här runtomkring och många som flyttar hit från Göteborg, säger Patrik.

Men från början var det barnens idé.

– Mina barn är 9 och 13 år och de ville starta en glasskiosk sommaren 2020, eftersom några kompisar till dem hade gjort det. Men vi tänkte att det kanske blir lite mycket jobb att dra igång något sånt plus att det är roligt i två veckor och så får vi ta hand om det sen, berättar Patrik och fortsätter:

– Så vi kom på att vi istället kunde åka och köpa en back jordgubbar till dem och stå och sälja från gräsmattan hemma, och det gjorde vi. Det gick som bara den i några veckor, och sedan flyttade vi försäljningen till Kärna, från ett litet campingbord. Och sedan har det bara blivit större och större.

Patrik tidigare jobbat som anläggningsarbetare, men har problem med ryggen efter en operation. Han var därför tvungen att hitta något nytt att göra och såg sin chans.

– Jag var tvungen att starta ny firma och kände att detta verkade roligt, så jag tänkte att jag satsar på något nytt. Och det är verkligen helt nytt för mig det här med ostar. Jag tycker det är gott med ost, det var väl i stort sett det jag kunde innan. Det finns ju en uppsjö med ost och delikatesser. Så det har varit väldigt mycket jobb i början med att hitta leverantörer, men nu känns det som att jag har ett bra nät.

Först skedde all försäljning under ett tält. Varor backades in och ut ur kylvagnar och bilar varje dag. Till slut kände Patrik att han var tvungen att göra något.

– Jag kände att om man ska satsa på det så måste man köpa en mer permanent vagn. Så våren 2021 specialbeställde vi en vagn så som jag ville ha den. Men det blev lång leverans på grund av pandemin, den kom inte förrän i höstas.

Hur har det varit att starta företag i pandemin?

– Jag tror nästan att det har varit en fördel för mig. Folk slipper gå in i affärer och trängas. Och sedan har det inte hänt så mycket i Kärna på senare år, förutom thairestaurangen som vi fick hit nyss. Kunderna tycker det är jättekul och hoppas att det går bra så vi kan ha kvar detta i Kärna. Det är lite lyxigt att ha ett så stort utbud av ostar här ute.

Hur är det att driva företag på en liten landsbygdsort?

– Det har faktiskt gått bättre än vad jag trodde det skulle göra, man måste våga ge det lite tid. Men det är klart att det är tufft, men man måste våga.

Under vinterhalvåret har han öppet torsdag till lördag, till sommaren kommer han nog ha öppet varje dag, tror Patrik. Då kommer det även finnas mer frukt och grönt i utbudet. Redan nu har han utvecklat verksamheten genom att köra ut fruktkorgar till företag, men han funderar på att expandera ytterligare.

– Tanken är att jag ska hitta något större i framtiden, helst en lokal i Kärna. Eller i Kungälv. Det kanske blir på båda ställena. Vi får se. Planen är att jag ska satsa på detta rejält.

Då kanske barnen får vara med och sälja från vagnen?

– De är nog lite små än så länge. Och det är redan så mycket prat om ost och frukt därhemma, så barnen börjar nog bli lite trötta på det där nu, säger han och skrattar.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.