Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Pater Noster prisas igen – bästa hotellkonceptet i världen

Pater Noster, hotellet på den vindpinade ön utanför Marstrand, har kammat hem ännu ett prestigefullt pris. Den här gången har de i konkurrens med lyxhotell i hela världen utsetts till världens bästa hotellkoncept.

Det kan vara svårt att komma ut till den 154 år gamla fyrvaktarbostaden på Pater Noster när det blåser ordentligt men det hindrar inte folk att besöka det sedan tidigare prisade hotellet och verkar inte heller vara en nackdel när världens bästa hotellkoncept ska utses.

Redan i november förra året utsågs Pater Noster till Europas bästa hotellkoncept och gick då vidare till tävlingen om världspriset. Och i dagarna utsåg den globala juryn, som består av 80 personer, hotellet och designbyrån Stylt till vinnare av AHEAD Global New Concept Award. Översatt betyder det världens bästa helhetskoncept som förenar arkitektur, design och upplevelser.

Hur känns det?

– Det är helt fantastiskt, speciellt när vi varit i europeiska finalen och kvalificerat oss till den riktiga världsfinalen. Att de känner till den lilla ön och vilket projekt det här är, säger Stylts grundare och kreative ledare Erik Nissen Johansen.

Vad är det som tilltalar med Pater Noster?

– Jag tror att det här med lyx, alla har inte förstått att ordet lyx förändrats de sista 30 åren. Från att man har en Rolexklocka till en poetisk upplevelse. Den lilla ön representerar den perfekta varianten av den nya lyxen, den småskaliga historien, att man kommer bort från allt.

Det är en nära naturen-upplevelse?

– Ja, verkligen. Det är det vi berättar när vi briefar våra kunder som bokar hos oss, att vi hoppas att det går att åka ut, att det inte blåser för mycket, säger han.

Vad är det som gör att Pater Noster prisas hela tiden?

– Jag tror att det här projektet, som bland annat tävlade emot ett projekt i Saudiarabien som kostat 27 miljarder kronor, väckt en sympati hos jurymedlemmarna när de tittat på lilla Pater Noster. Och då har man undrat vart man helst skulle åka i världen och då är det lätt att välja Pater Noster, för det är magiskt med hela ön och hela historien. Att fyrmästarna vågade bo här ute för att se till att sjöfarten kom fram säkert.

Priserna har även gjort att designbyrån Stylt, som Erik Nissen Johansen driver, fått fler jobb. Efter det senaste priset har de fått förfrågningar om jobb i Saudiarabien och Portugal.

– Jag vill tacka de gamla fyrmästarna, säger Erik Nissen Johansen och skrattar.

LÄS MER: Pater Noster kan få celebert besök: "Hoppas på Brad Pitt"

LÄS MER: Pater Noster vann prestigefyllt pris i USA: "Lite chockartat"

LÄS MER: Pater Noster lyfts i Vouge: "Perfekt isolerad från resten av världen"

LÄS MER: Exklusivt med Mando Diao på Pater Noster

AHEAD Awards

AHEAD Awards, the Awards for Hospitality, Experience and Design, och är ett av hotellvärldens största priser. Ahead belönar de mest innovativa projekten i respektive världsdel och globalt.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.