Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Pater Noster lyfts i Vouge: "Perfekt isolerad från resten av världen"

Hotell Pater Noster ligger mitt ute i ingenstans med vindar och hav som bjuder på utmaningar. Men enligt franska Vouge är den karga ön ett intimt ställe där man om man vill kan isolera sig från omvärlden för en helg. Och nu kan även Oscarsnominerade få chans att besöka hotellet.

Franska magasinet Vouge skriver om Pater Noster, hotellet som är inhyst i den gamla fyrväktarbostaden på Hamneskär i den yttersta delen av den karga arkipelagen på västkusten.

Man beskriver hotellet som ett "intimt hotell perfekt isolerat från resten av världen". Stället beskrivs som kargt och svårtillgängligt men ändå som det perfekta stället att ta en paus från ett hektiskt cityliv. Man imponeras av inredning, mat och omgivningar.

Vad betyder det för er att få den här uppmärksamheten?

– Det är väldigt roligt att det händer, men det kanske är en taskig timing. Ingen kan ju resa just nu, säger Erik Nissen Johansen, en av delägarna till Pater Noster och ägare av designbyrån Stylt som designat hotellet.

Han nämner att hotellet inte bara omnämns i Vouge just nu utan att även magasin som Forbes och Travel and Leisure skriver om dem.

Sedan i maj i år har hotellet tagits över av en grupp entusiaster som ser stora möjligheter med verksamheten. Gruppen består av Olle Langenius, Mirja Lilja Hagsjö, Zana ”Sassa” Usorac, Frida Langenius, Carl Sylvan och Erik och Elisabeth Nissen Johansen.

– Vi är en skön grupp med människor med olika bakgrund som driver hotellet ute på ön. Men det är väldigt mycket kostnader att driva ett hotell ute på en isolerad ö.

Han berättar att allt man tar ut till ön också måste fraktas tillbaka; mat, vatten, dryck och återvinning. Lakan och handdukar tvättas i land och behöver föras fram och tillbaka till ön.

– Så den internationella publiken är det som passar oss väldigt bra och vi blir stolta av att det skrivs om oss. Nu har vi har renoverat rummen och hotellet ska fräschas upp med lansering i april nästa år då vi hoppas kunna öppna igen.

Nu har hotellet även blivit tillfrågat om man vill finnas med i en gift bag som kommer att delas ut till 25 skådespelare som nominerats i någon av toppkategorierna; bästa manliga skådespelare, bästa kvinnliga skådespelare, bästa manliga biroll, bästa kvinnliga biroll och bästa regi.

Så hotellet kan få besöka av Brad Pitt, Scarlet Johansson, Leonardo DiCaprio, Joaquin Phoenix eller Tom Hanks framöver.

För att komma till och från ön använder man ribbåtar och fraktar hotellgästerna. Och mitt ute i västerhavet har man fått känna på vindarnas makt över människan.

– Vi fick en gång säga nej till ett stort sällskap på grund av vädret.

Men Erik Nissen Johansen säger att husen byggdes på ett smart sätt när det begav sig 1868.

– Man byggde den som att det är en plats i mitten som är skyddad från vinden.

När det fanns planer på att bygga fyr ute på ön var motståndet stort. Det skulle inte kunna gå att bo en längre tid i en sådan karg miljö. Men när fyren väl byggdes och fyrvaktarna och deras familjer flyttade ut blev tvivlarna överbevisade.

– Tre fyrvaktare levde här med sina familjer och barn. Och de levde på det som fanns där ute. Man fångade sill och fiskade krabba.

Något som även gästerna på ön får ta del av idag.

– Krabba får man fiska året om och nu är det hummer. Vi är duktiga på att ta till vara tången i matlagningen, det finns gott om den och den är fräsch, Vi försöker ta till vara det som finns och lära oss mer för att kunna lära våra gäster om ekologin runt ön.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.