Utvecklingspartiets ordförande Lars Eriksson menar att de är förbi interna konflikter. Kollage.
Utvecklingspartiets ordförande Lars Eriksson menar att de är förbi interna konflikter. Kollage. Bild: Privat/Gittan Öhman

Partiordförande om den turbulenta tiden: ”Det är helt borta”

Utvecklingspartiets ordförande Lars Eriksson menar att de är förbi interna konflikter. I sin roll kommer han framöver leda det interna partiarbetet.

ANNONS

För 1,5 år sedan blev Lars Eriksson tillförordnad ordförande för Utvecklingspartiet när den tidigare ordförande behövde sluta av personliga skäl. Han blev under årsmötet i våras officiellt vald.

– Jag ska inte driva politiken, utan se till att de inom partiet jobbar med det de blivit tilldelade, säger han.

Efter partiledaren och grundaren Morgan Persson avgick i augusti 2019 hade partiet en turbulent tid. Vissa medlemmar försökte ta över makten och sabotera partiet, menar Lars Eriksson. Enligt honom är de inte längre medlemmar och partiet har inte längre stora meningsskiljaktigheter.

– Det är helt borta, det är frid och fröjd, precis som när jag började.

– Jag ser väldigt ljust på framtiden, vi har kommit igång och fått fler medlemmar.

Lars Eriksson har varit aktiv i partiet i cirka nio år och sitter i Kungälv Energis styrelse för (UP). I rollen som partiordförande syns han främst internt där han ska stötta medlemmar och förtroendevalda.

– Jag ska stimulera igång UP till att göra sitt goa jobb med att prata med grannar och folk, det är då vi får våra idéer.

LÄS MER:Ny partiledare för UP hoppar in i framtiden – vill se en nystart

Han poängterar att han anser att invånare ska bestämma – inte politiker. Han menar att deras politiker är fritidspolitiker, som engagerar sig på fritiden. Den nyvalda partiledarens framtida arbete ser han även fram emot.

– Nu har vi en partiledare som är en frisk fläkt i partiet, han har sunt bondförnuft.

Utvecklingspartiets historia

Utvecklingspartiet är ett lokalt parti som grundades inför det kommunala valet 2010 av Morgan Persson. Han var partiledare tills han meddelade partiet att han skulle avgå i augusti 2019, då han bytte parti till Liberalerna. Därefter har paritets tre gruppledare haft en temporär ledarroll, tills Martin Ottosson blev vald till partiledare i våras på en extrastämma.

Partiet anser sig stå utanför den politiska höger-vänsterskalan där politiska visioner inte grundas i ideologi, utan i lokala frågor.

2010 fick de 6,29 procent av rösterna och fyra mandat i kommunfullmäktige. Vid valet 2014 ökade de till 10,59 procent och sex mandat, medan i valet 2018 tappade 0,5 procentenheter. Under mandatperioden 2014 till 2018 styrde de kommunen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna. I valet 2018 ställdes de i opposition.

ANNONS