Parkeringen får 36 nya laddpunkter för elbilar

Kommunen har sedan augusti i år rustat upp de befintliga parkeringsplatserna på Hedvigsholmen i Marstrand. Nu står det även klart att parkeringen kommer att få 36 laddpunkter som görs tillgängliga för boende och allmänhet.

ANNONS
|

Kungälvs-Posten har tidigare berättat om att kommunen har dåligt med laddplatser för elbilar. I augusti stod det klart att kommunen hamnar på plats 203 i landet över antalet laddpunkter per 1 000 invånare. Kritik har därefter lyfts mot kommunen gällande att man inte valde att bygga laddpunkter i samband med upprustningen på Hedvigsholmen. Något som Jimmy Sandberg, parkeringsansvarig på Kungälvs kommun, då beskrev som en omöjlighet. Det skulle kosta för mycket att sanera marken, och ansågs inte genomförbart med rimliga medel. Nu vänder kommunen, och berättar att det kommer uppföras 36 stycken laddplatser på parkeringen.

36 nya laddpunkter kommer att byggas på Hedvigsholmen.
36 nya laddpunkter kommer att byggas på Hedvigsholmen. Bild: Catrin Hansson

Ny teknik gör det möjligt utan sanering

Hedvigsholmen är ett gammalt varvsområde och när kommunen tidigare tittade på möjlighet för laddpunkter tog det stopp. Anledningen var att länsstyrelsen ville att marken skulle saneras innan man kunde gräva ner stolparna. Nu har kommunen slutit avtal med ett företag som har teknik för att dra den nödvändiga elen ovan mark.

ANNONS

– Vi har hittat teknik där alla kablar går ovan mark och därför har vi fått möjlighet att bygga dessa 28 plus 8 laddstolparna, säger Jimmy Sandberg.

Parkeringsplatserna kommer bli klara till årsskiftet, men det finns chans att det blir klart innan dess. Laddplatserna kommer också vara påbörjade vid årsskiftet men det är inte säkert att det hinner bli klart berättar Sandberg vidare. Detta på grund av att man från kommunens sida inte vet när Vattenfall, som står som ägare för elnätet, kommer kunna starta installationen.

– De har ganska långa ledtider på att installera ett elabonnemang från det att man beställer det, förklarar Jimmy Sandberg

Boende och verksamheter får möjlighet att hyra 28 stycken

Åtta av laddpunkterna kommer att erbjudas till allmänheten, varav de resterande 28 kommer att hyras ut till boende och verksamheter i närheten. Dock tillägger han att inget är hugget i sten.

– Vi kommer förbereda för att sätta upp fler än 36 men inget är bestämt. Exakt hur modellen gällande taxa och priser blir får politiken besluta. I nuläget är 28 för boende och 8 för publika ändamål men det kan ändras beroende på tillgång och efterfrågan.

Upprustningen sker i två etapper, och den andra etappen har redan påbörjats. Det finns för närvarande totalt 13 stycken laddplatser i Marstrand varav 10 ägs av Kungälvs Energi och de resterande tre utav Marstrands havshotell. De senare tre erbjuds endast hotellets gäster.

LÄS MER:Christian har ägt elbil sedan 2013: ”Jag är nöjd”

ANNONS