Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sexhjulingen stannade tvärt framför a-traktorn och den 15-årige föraren hann inte bromsa. Bild: Polisen, Arkivbild
Sexhjulingen stannade tvärt framför a-traktorn och den 15-årige föraren hann inte bromsa. Bild: Polisen, Arkivbild

Par döms efter att ha prejat och hotat 15-årig a-traktorförare

15-åringen tvingades stanna sin a-traktor, blev av med registreringsskylten, hotades med batong och revs i nacken efter att ha passerat en gård, i för hög hastighet enligt de boende.

En dag i juli förra året körde den 15-årige a-traktorföraren förbi en kvinna och en gård på en mindre väg. Killen säger att han körde i cirka 15 kilometer i timmen och att han därpå varvade upp på för att komma uppför en backe, och ”slirade lite”.

Ute på Romelandavägen kom plötsligt en man på en sexhjuling körande från grusvägen, upp bakom a-traktorn och försökte köra om på högersidan. Därefter svängde han tvärt in framför a-traktorn från vänster.

”Jag hade ingen chans att stanna. Han svängde in rakt framför mig”, säger 15-åringen i polisförhör, som körde in i sexhjulingen.

Mannen var arg och tog registreringsskylten och lämnade platsen.

Ta tillbaka reg-skylten

15-åringen och hans kompis körde efter mannen till gården de tidigare passerat, och där stod mannens sambo med skylten i handen. Kvinnan vägrade lämna den ifrån sig och när killen försökte ta tillbaka den, tog kvinnan tag om killens nacke så hårt att det blev ett rött sår.

Mannen plockade fram en expanderbar batong och sa: ”Nästa gång är det ingen batong jag kommer ut med!".

Killarna blev rädda och åkte därifrån med registreringsskylten i flera delar.

Paret nekar till brott. De menar att a-traktorn passerade gården i mellan 50 och 60 kilometer i timmen, två gånger på kort tid. Efter andra gången stannade mannen fordonet och försökte prata med föraren, som inte ville lyssna och provocerade genom att rivstarta därifrån.

Äger ingen batong

Mannen menar att han tog registreringsskylten för att kunna kontakta 15-åringens föräldrar för att ge sin version, och säger att han inte äger någon batong. Kvinnan nekar till att ha rört 15-åringen.

Göteborgs tingsrätt pekar i sin dom på en konsekvent berättelse från 15-åringen som får stöd av kompisen och övrig bevisning. Mannen döms för olaga hot och egenmäktigt förfarande, och kvinnan för ringa misshandel.

Påföljden blir 60 dagsböter om 250 kronor, 15 000 kronor, för mannen. Och 50 dagsböter om 50 kronor, 2 500 kronor, för kvinnan. De båda döms också att betala 5 000 kronor, plus ränta, var till 15-åringen för kränkning.

Mannen frias från åtalspunkten om vårdslöshet i trafik.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.