Susanne Gustafsson, vårdcentralchef på Solgärde vårdcentral, vill uppmana Kungälvsborna att vaccinera sig och ta dos 3.
Susanne Gustafsson, vårdcentralchef på Solgärde vårdcentral, vill uppmana Kungälvsborna att vaccinera sig och ta dos 3. Bild: Arkivfoto

Över hälften av vaccintiderna obokade: ”Bra att passa på nu”

60 procent av vaccintiderna mot covid-19 är obokade på Solgärde vårdcentral, vilket i förlängningen kan leda till att den som väntar med att vaccinera sig kan få svårt att få tid längre fram.

ANNONS

De flesta restriktioner som gällt under två år med pandemin är borttagna och de som är vaccinerade kan nu röra sig fritt i samhället igen. Dock gäller restriktionerna fortfarande för dem som är ovaccinerade.

I Kungälv har majoriteten av dem som är 50 år och äldre tagit tre doser, enligt statistik från Västra Götalandsregionen. Men bland dem som är yngre är det endast 14,5 procent av 18-29-åringarna som tagit tre doser. I åldersgruppen 30-39 är det 21 procent och i åldrarna 40-49 är det 40 procent.

Bland Solgärdes listade patienter är statistiken likartad. Trots det är över hälften av tiderna för vaccinering mot covid-19 obokade.

ANNONS

– Det är färre som vaccinerar sig och vi har mycket tider i februari och mars och det finns även tider kvar i eftermiddag, säger Susanne Gustafsson, vårdcentralschef på Solgärde vårdcentral.

Ta nästa dos när man är frisk

Hon tror att många som kanske haft covid nyligen väntar med att vaccinera sig. Men Susanne Gustafsson säger att man kan ta nästa dos så fort som man är frisk. Och även om man får antikroppar i och med en infektion, är det bra att stärka upp immunförsvaret ytterligare.

– Man bör ta alla doserna för att förhindra svår sjukdom och död, säger hon.

Och hon påpekar att om man funderar på att ge sig ut och resa, kan det vara bra att se till att ha alla doser så att man inte riskerar att inte komma in i de länder som kräver vaccinationspass.

Risk att tiderna blir färre

Just nu har vårdcentralen en kapacitet att vaccinera i stor utsträckning, men om tiderna inte bokas är risken att man måste skala ner på den kapaciteten.

– Vi kan inte ha den kapaciteten då och det är svårt att skala upp den igen på jättekort tid. Så det är bra att passa på nu när det finns gott om tider, säger Susanne Gustafsson.

Hon tror även att situationen ser likadan ut för de andra två vårdcentralerna i kommunen som vaccinerar mot covid; Kustens vårdcentral och Centrumpraktiken.

Tänker att det är över

Sedan förra veckan erbjuds alla över 80 år en fjärde dos vaccin, och Susanne Gustafsson uppmanar nu dem att boka in sig för vaccinering. De som bor på äldreboende och har hemsjukvård får vaccin genom kommunen. Har man hemtjänst får man boka själv.

Tror du att signalen från Folkhälsomyndigheten om att man släpper på alla restriktioner fått folk att tänka att pandemin är över?

– Ja, det tror jag. Många tänker nog så och att man inte behöver vaccinera sig. Sen har många haft covid efter nyår, men man behöver det extra skyddet också.

I Västra Götaland har man nu slutat att pcr-testa invånare som misstänkt att de haft covid, hur känns det?

– Det känns jätteskönt. Det har varit ett enormt jobb. Vi har delat ut 400 tester per dag och tagit emot mellan 400 och 500 provsvar varje dag så det är en lättnad att vi slipper det, säger hon.

ANNONS