Susanne Gustafsson, vårdcentralchef på Solgärde vårdcentral. Arkivbild/Getty Images
Susanne Gustafsson, vårdcentralchef på Solgärde vårdcentral. Arkivbild/Getty Images Bild: Charlotte Gad

Ovanligt tidigt utbrott av RS-virus

De senaste veckorna har antalet barn som insjuknat i RS-virus ökat. På barnakuten i Göteborg pratar man om en pandemi. I Kungälv märker man att fler söker vård för förkylning.

ANNONS
|

RS-virus, en luftvägsinfektion bland små barn som i vissa fall kräver sjukhusvård för spädbarn, har ökat markant i höst. I vanliga fall brukar toppen vara i februari men nu har man sett en ökning redan i oktober, något som GP var först att skriva om.

På barnakuten på Östra sjukhuset i Göteborg, dit även Kungälvs invånare hänvisas med sina barn under 16 år, har man aldrig haft så många patienter smittade av RS-virus.

– Vi har ett all-time-high. Vi har aldrig haft så många patienter som vi hade under gårdagsdygnet (måndag) och har svårt att hantera inflödet, säger Katrin Adrian, överläkare vid barnakuten på Drottning Silvias barnsjukhus till GP.

ANNONS

Då kom 231 barn in till akuten. I vanliga fall har man ungefär 120 fall i snitt så här års.

– Nu kommer den toppen redan i oktober, och vi kan inte riktigt se att det bara handlar om några veckor. Vi är rädda att det kommer hålla på hela hösten, säger hon.

Inte märkt av ökning

På Solgärde vårdcentral i Kungälv har man inte märkt av att smittspridningen av RS-viruset ökat men däremot har man tagit emot och fått samtal från fler patienter än vanligt med förkylningar – och det i alla åldrar.

– Vi kan inte se att man söker för RS-virus i den utsträckningen men vi har väldigt många som har förkylningar, och det är i alla åldrar, säger Susanne Gustafsson, vårdcentralschef på Solgärde vårdcentral.

Men hon säger att hon kan se i statistiken att det finns fall av RS-virus, vilket är tidigt då det ofta brukar dyka upp i februari.

När det gäller RS-virus, som även vuxna kan drabbas av, är det störst risk för små barn att drabbas hårdare.

– De blir sjukare om de har en förkylning med RS-virus.

Försvagat immunförsvar

Susanne Gustafsson tror att anledningen till att både stora och små nu blir förkylda beror på att många har ett lägre immunförsvar efter att inte ha träffat någon på länge och att man då blir mottaglig för de virus som cirkulerar runt.

– Nu har smittan med RS-virus förskjutits, jag vet inte om viruset legat lågt under tiden för covid men vi ser på statistiken att det ökar, säger Susanne Gustafsson.

Håll i coronarestriktionerna

För att skydda sig ska man enligt Susanne Gustafsson hålla sig till de vanliga coronarestriktionerna.

– Det är att vara hemma tills man är symptomfri, helst 48 timmar, innan man går tillbaka till arbete eller förskola.

Men även tvätta händerna och hålla avstånd och undvika trängsel.

När det gäller riktigt små barn som blir sjuka är det viktigt att man är uppmärksam på andning, feber och allmäntillstånd på barnet.

– Och då ska man ta sig till närmaste vårdcentral, inte till sjukhuset.

Sånggrupper populära på biblioteket

På Mimers bibliotek, som anordnar sånggrupper för små barn har man inte heller märkt av något stort utbrott av RS-virus.

Julia Heedman, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Kungälv.
Julia Heedman, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Kungälv. Bild: Karin Henriksson

Barnbibliotekarien Julia Heedman säger att det inte är färre som besöker deras sånggrupper som de har tre tillfällen varje tisdag.

– Det vi däremot har märkt är att det är ett stort sug efter pandemin, föräldrar vill ut och träffas, och det har fortsatt, säger hon.

De minsta barnen deltar inte

I grupperna tar de emot barn mellan 0 och 4 år och då kommer ofta inte de allra minsta, utan det är barn från fem-sex månader och uppåt.

– De får också anmäla sig och vi har ett begränsat antal platser.

Hon förutsätter också att man tar sitt ansvar och är hemma och inte går till biblioteket om man är orolig eller har symtom.

– Jag gissar att om man är orolig så håller man sig hemma för biblioteket är ett ställe där det vistas många människor.

RS-virus

En infektion med RS-virus påminner om en vanlig förkylning, men varar ofta längre. En RS-infektion kan ibland vara i upp till en månad. Drabbar både barn och vuxna.

Det här är vanliga symtom på en RS-infektion:

• snuva, ofta med segt slem

• hosta

• feber

• irriterade och röda ögon

• väsande och pipande andning.

Små barn kan få svårt att äta och dricka

Barn som är under sex månader andas mest genom näsan. För dem blir det därför väldigt besvärligt när näsan är täppt av segt slem. Det tar så mycket kraft att andas att barnet inte orkar äta eller dricka.

Bronkiolit

RS-virus kan orsaka en infektion i de minsta luftrören. Det kallas för bronkiolit. Bronkiolit ger ofta större besvär med andningen och kraftigare hosta, särskilt hos barn under sex månader.

Källa: Vårdguiden 1177

ANNONS