Drogfri skolavslutning på Skälebräckes kastplan.
Drogfri skolavslutning på Skälebräckes kastplan. Bild: Frida Ekborg

Ovanligt lugn skolavslutningskväll i Kungälv

Det blev inga stora folksamlingar på badplatserna under torsdagskvällen som TUM, trygga ungdomsmiljöer, hade räknat med. Förutom lite bilracing, spring på skoltak och hemmafester var skolavslutningskvällen i det stora hela lugn.
– Det har inte varit den där samlingen av ungdomar som det brukar vara, säger Thomas Hermansson, enhetschef Trygga ungdomsmiljöer, Tum.

ANNONS
|

Om det beror på att vi precis kommer ur en pandemi, det regniga vädret eller att skolavslutningen hölls på en torsdag vill han inte säga säkert, det är något som Tum tillsammans nu ska gå igenom och analysera.

– Tidigare år, innan corona, har vi lyckats samla de flesta kring vårt centrala arrangemang i Kungälvsparken samtidigt som vi stött på behov och ungdomsgrupper på andra platser i kommunen. Liknande ansamlingar har vi inte alls mött utomhus i år, många har hållit sig hemma. Det har förekommit en del hemmafester vilket för oss förstärker vikten av samverkan med föräldrar, men även att kommunikationen mellan föräldrar är viktig. Nu får vi analysera vad det är som har gjort det så lugnt i år, säger Thomas Hermansson.

ANNONS

Första samarrangemanget

På skolavslutningarna i Kungälvs kommun brukar ungdomar samlas på badplatser i Marstrand, Tjuvkil, Rörtången och Ingetorpssjön för att fira sina sommarlov. Tidigare år har det också av Kungälvs kommun arrangerats firanden i bland annat Kungälvsparken. I år hade man för första gången ett samarrangemang med en privat aktör, Allhyr, som stod för genomförandet i Skälebräcke.

– Vi stöttar ju evenemanget även om vi inte själva arrangerade det, som vi tidigare gjort. Det är ett jättebra initiativ, men vi behöver titta på en del saker som: når vi rätt målgrupp, vilka var där och så vill vi gärna följa upp hur säkerheten fungerat. Vi får göra en utvärdering, säger Thomas Hermansson.

Han var, tillsammans med 12 andra fältare, ute på olika platser i kommunen under kvällen. Bland annat Skälebräcke.

Tänka över vissa val

– Jag tycker det såg ut som att det fungerade väldigt bra, även om kommunen kanske hade gjort på ett annat sätt. Det är mycket som fungerat bra men ska man göra det igen så måste man titta på vilka bitar man kan förbättra, vissa val av artister är en sådan del, säger Thomas Hermansson.

Strax innan klockan 12 på natten avslutade han kvällen, men flera av hans kollegor stannade kvar ute på stan fram till 02.

– Vi konstaterar från vårt håll att det varit en lugn skolavslutning, säger han.

LÄS MER: Evergrey spelade in nya videon på Bohus fästning

LÄS MER: Uppskattat häng vid Folkets park tillbaka i sommar

LÄS MER: Föräldrar bjuds inte in till skolavslutning: ”Bättre för eleverna”

ANNONS