Ytterbyskolan är om-och tillbyggd många gånger genom åren men nu väntar en rejäl upprustning.
Ytterbyskolan är om-och tillbyggd många gånger genom åren men nu väntar en rejäl upprustning. Bild: Catrin Hansson

Omfattande renovering väntar Ytterbyskolan

Ytterbyskolan har över 60 år på nacken och är tillbyggd i omgångar. Nu pågår planering inför en genomgripande renovering och ombyggnad av den gamla högstadieskolan.

ANNONS
|

Den äldsta delen av Ytterbyskolan, den gula byggnaden vid Torsbyvägen stod klar redan på 1952. Byggnaden där rektorsexpeditionen 1962 och sedan dess har ytterligare ett antal flera om- och tillbyggnader gjorts för att modernisera skolan, den senaste 1990-91. Nu planeras för en mer genomgående upprustning och ombyggnad.

– Den stora anledningen till ombyggnaden är skolans fysiska status, den är ju ganska gammal. Det handlar om att skolan behöver få moderna, inkluderande lokaler som är tillgängliga för alla och som passar modern undervisning. Det handlar också om att förbereda för framtida elevkullar. Just nu är det en svagt ökande trend för antalet högstadieelever och det håller i sig ett par år till, säger Johan von Brömsen, verksamhetsledare på sektor bildning och lärande i Kungälvs kommun.

ANNONS

Planerat sedan länge

Upprustningen har funnits i planen länge, men nu är förstudien påbörjad. Under 2021 utreds vilka delar av skolan som går att spara och vilka som måste byggas om helt. Redan nu vet man att vissa delar av skolan inte motsvarar riktlinjerna för nya byggnader. Det gäller bland annat tillgänglighet och takhöjd inomhus.

Under hela planeringsprocessen är personal från skolan med för att belysa vilka behov som finns föra att verksamheten ska fungera efter ombyggnaden.

– Det ska finnas varierade lokaler som passar olika undervisning. Det ska vara lagom stora klassrum och grupprum och man behöver tänka på ljuddämpning, ljusplanering, att flödena på ytorna mellan klassrummen ska fungera. Allt detta görs av fastighet tillsammans med rektor, projektledare, arkitekt och lokalsamordnare, förklarar Johan von Brömsen.

Ombyggnaden är planerad att starta under 2022/2023 ska göras i etapper. Troligen kommer delar av undervisningen att ske moduler utanför skolan under ombyggnaden.

Hur ser elevunderlaget ut för Ytterbyskolan framöver?

– Det ökar lite varje år fram till 2023, sedan minskar det lite 2024 och 2025, men det finns en underliggande tillväxt i kommunen så trenden är ökande, även om årskullarna varierar lite upp och ned.

Hur stor behöver Ytterbyskolan vara efter ombyggnad?

– Frågan är alltid hur lång sikt man ska bygga för. Man kan inte bygga en sås tor skola att lokaler står tomma för länge, men man vill ju inte heller att den ska bli för liten efter ett år. Vi räknar i dagsläget med att skolan ska kunna klara åtta parallellklasser i varje årskurs, sjuan till nian. Den ska också rymma ungefär 200 elever från årskurs sex som någon gång i veckan har vissa ämnen på skolan, säger Johan von Brömsen.

LÄS MER:Kungälvs skolor ska rustas för fler elever

LÄS MER:Inte större klasser - men färre vuxna i skolan

ANNONS