Ölälskare möttes på Kvarnkullen

Dubbel bocköl, japansk lager och en nyzeeländsk ale. Utbudet var stort när Inlands ölgille bjöd in till hembryggareträff.

ANNONS
|

– Det här är ett tillfälle att utbyta tips, visa upp den rika ölkulturen, få råd och testa sin hembryggda öl på andra och fråga ”vad tycker du...” säger Andrew Holmes.

Han är ordförande i Inlands ölgille och är på plats med en tysk pilsner och en fransk hembryggd saison – en frisk och ibland lite syrlig bondgårds-öl som får jäsa i hög temperatur.

– Den tyska ölen har varit mest populär idag.

Platsen är Kvarnkullen i Kungälv. Cirka 25 hembryggare var på plats i lokalen under lördagen för att möta besökarna och visa upp sina många och ovanliga produkter.

ANNONS

Andrew Holmes är ursprungligen från Australien men är numer bosatt i Tjuvkil. Att brygga öl hemma i garaget har varit hans hobby sedan 2014.

Enkel hobby

– Det är en enkel hobby. Jag hade i princip bara en kastrull när jag började, säger han och tillägger:

– Öl är något man kan njuta av i vardagen, inte bara dricka till fest.

Vid ett bord står Pekka Kukko från Harestad. Många samlas kring hans ölkran och vill prova en dubbelbock – en tysk öl som dubbel blir lite mörkare och får lite högre alkoholhalt.

– Det är roligt att visa vad man gör. Jag har hållit på i tio år och det roliga är ju att kunna göra öl som inte finns att köpa på systemet. Man dricker ju inte allt som man tillverkar, men man vill ju prova och göra olika sorter. Jag började brygga för tio år sedan och jag fastnade direkt.

”Roligt att test nya grejer”

Peter Andersson håller med. Han har just smakat på den dubbla bockölen och medverkar själv idag med bland annat en japansk lager.

– Det är ju inte för att jag älskar just japansk lager som jag har gjort den. Det är för att det är roligt att testa nya grejer.

Är det svårt att lära sig brygga öl?

– Nej, det är enkelt. Vem som helst kan göra en öl med ett recept. Men det är svårt att göra en riktigt bra, säger han.

Väninnorna Camilla och Åsa har just provat en hazy öl – en öl som är lite grumlig och disig. De är lite tveksamma till smaken.

– Inte riktigt vår smak, konstaterar de.

Trevligt att träffa bryggare

– Men den där viennan vi provade innan, den gillade vi. Den är klart bäst, säger de och berättar att de besöker hembryggareträffen tillsammans med sina respektive som de beskriver som ”riktiga öl-konnässörer”.

En annan besökare är Kungälvsbon Agu Roger. Oftast dricker han vanlig ljus lager.

– Jag gillar öl, det syns väl på min kroppshydda, haha.

Nu har han provat en mörk tysk öl med med mycket smak.

– Den får godkänt, helt klart. Det är roligt att det här har dragit igång. Det är trevligt att träffa byggare och lära sig om sorter som jag inte hade en aning om att de fanns.

ANNONS