Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland. Arkivfoto
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland. Arkivfoto

Nytt rekord i antal smittade – och för antal testade i Kungälv

Under vecka 1 konstaterades 27 044 personer smittade av covid-19 i Västra Götaland, varav 742 nya fall i Kungälv. Och på tisdagen vårdades 12 patienter med covid-19 på Kungälvs sjukhus.
Samtidigt är det nytt rekord i provtagningar i Kungälv.

Omikron fortsätter att sprida sig som en löpeld över landet och Västra Götaland. Under veckan 1 slogs rekordet i antal smittade av covid-19. Nya rekordsiffran än 27 044, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande. Veckan innan var det 7 886 bekräftade fall. Det tidigare rekordet är från vecka 51 år 2020, då 8 222 personer konstaterades smittade av covid-19.

För Kungälvs del har även smittan ökat, vecka 1 konstaterades 742 fall av covid-19, jämfört med vecka 52 då 241 fall registrerats.

– Vi ser nu en mycket snabb smittspridning i hela regionen och i alla åldersgrupper. Har du inte vaccinerat dig så gör det. Ta den tredje dosen så snart du kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland i pressmeddelandet.

LÄS MER: Antalet smittade ökar explosionsartat i Kungälv

LÄS MER: Rusning efter covidtester på apoteken

LÄS MER: Så allvarligt är läget under den fjärde coronavågen

Under vecka 1 genomfördes 93 417 tester och samtidigt kommer larmen om att vårdcentralerna har slut på testkit trots att Västra Götalandsregionen utökat testkapaciteten. Toppnoteringen i testning var förra påsken då 66 000 tester hanterades.

– Vi arbetar hårt för att avhjälpa bristen på provtagningskit och förkorta svarstiderna. Berörda arbetar dygnet runt, varje dag, med att analysera, tillverka och packa kit. Vår förhoppning är att läget kommer att ha förbättrats mot slutet av veckan, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Rekord i provtagningar

Den här veckan har antalet provtagningar fortsatt att öka. Bara i Kungälv tog man under måndag och tisdag i vecka 2 över 1400 prov. På måndagen sattes ett nytt rekord i antal utlämnade testkit på Solgärde vårdcentral, 390 stycken på en dag.

– Vi hade all time high förra måndagen, men nu var det ännu fler. Hittills har vi haft tillräckligt med tester och vi hoppas att vi klarar oss den här veckan också, säger Susanne Gustafsson, som är vårdcentralschef på Solgärde.

Hon konstaterar också att det var hög andel av de som testar sig som har covid.

– Vi hade 30 procent positiva svar under hela förra veckan, säger hon.

På Centrumpraktiken i Kungälv tog de vanliga självtesterna slut på måndag morgon.

– Vi hade en blandning av olika tester och fick hålla på tills klockan 11.20 innan vi var klara med hela kön. På tisdag fick vi en ny leverans med egentester som vi kunde dela ut, då betade vi av kön snabbare också, säger Ghadah Saleh, chef på Centrumpraktiken.

Fler vårdas för covid-19

Samtidigt har antalet patienter som vårdas för covid-19 ökat, och 10 januari vårdades 227 patienter för covid-19, varav nio på intensivvårdsavdelning på sjukhusen i regionen.

LÄS MER: Professorn: Att många smittas med omikron kan vara vägen ur pandemin

Thomas Wahlberg säger i pressmeddelandet att alla bör göra vad de kan för att minska smittspridningen.

– Undvik trängsel och begränsa dina kontakter med andra inomhus. Arbeta hemifrån om det är möjligt och använd munskydd i kollektivtrafiken och självklart stanna hemma om du får symtom på luftvägsinfektion, säger han.

Han rekommenderar även alla att följa de nya nationella rekommendationerna som träder i kraft på onsdag.

LÄS MER: Här är restriktionerna som börjar gälla 12 januari

Enligt chefläkare Jacob Wulfsberg på Kungälvs sjukhus så vårdades tolv patienter med konstaterad covid-19 på sjukhuset på tisdagen. Två av dessa vårdas på intensivvårdsavdelning.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.