Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ytan mellan Kode skola, uppe till vänster i bild, och Solhaga äldreboende, nere till höger i bild, är nytt huvudförslag för skolbygget i Kode. Bild: Linus Olsson
Ytan mellan Kode skola, uppe till vänster i bild, och Solhaga äldreboende, nere till höger i bild, är nytt huvudförslag för skolbygget i Kode. Bild: Linus Olsson

Nytt huvudalternativ för skolbygget i Kode

I frågan om en ny skola i Kode föreslås nu en nygammal placering: nuvarande Kode skola byggs ut med en mellanstadiedel åt Solhaga äldreboende till.
– Det läget har många fördelar, säger Ove Wiktorsson (C).

Det har varit många turer kring var i Kode en ny skola ska byggas. Plats L, vid fotbollsplanen i centrala Kode, har varit ett huvudalternativ. Härom veckan gick Moderaterna ut och förespråkade att man bygger på plats M, vid scoutstugan.

LÄS MER: Moderaterna tar ställning för var Kode skola ska ligga

Det förslag som förvaltningen nu har kommit med är att man bygger ett mellanstadium på tre till fyra våningar, som ersättning för Tunge skola (3-6), intill befintliga lågstadiet Kode skola. Placeringen av den nya delen läggs då mellan Kode skola och Solhaga äldreboende. Inom det området ligger bland annat skolans personalparkering idag.

– Plats L, i grönområdet, finns inte längre som alternativ, utan nu föreslår man det här istället, som kallas för plats B och som har varit med i tidigare skede, säger Ove Wiktorsson, som tycker att det här förslaget har många fördelar jämfört med plats M.

– Det finns mycket positivt med den här lösningen, både för barnen som går och cyklar och för personalen som har nära till kollektivtrafik. Men för mig i alla fall så är ekonomin avgörande. Det här blir 91 miljoner kronor billigare än att bygga på läge M. Räntan på det beloppet motsvarar fem lärartjänster.

Förslaget bygger på att man lägger om trafiken enligt den trafikutredning som har gjorts klar i vår, och som KP tidigare har skrivit om. Huvuddragen i den är att minska trafiken på Smaragdvägen, som leder till skolan, genom att göra den smalare för biltrafiken, och bredda gång- och cykelbanan. Samtidigt förläggs busshållplatsen, personalens parkering, samt hämta- och lämnaparkering ute vid Kodevägen.

LÄS MER: Så ska trafiken ledas till ny skola i Kode

I utredningen föreslås också en hämta- lämnaparkering inne i anslutningen till fotbollsplanen. Men den kommer inte att behövas om man enligt det nuvarande förslaget förlägger också idrottshallen ute vid Kodevägen.

– Det finns en variant att man lägger hallen vid fotbollsplanen också, men det är bättre ute vid Kodevägen, så slipper man ha in någon trafik i området. Det ger också en helt annan möjlighet för ungdomar att ta sig till hallen kvällstid när det är nära kollektivtrafiken, säger Ove Wiktorsson.

Då behöver skolbarnen gå ner till hallen varje gång de ska ha gymnastik?

– Det är väl inget fel på att gå. Samtidigt finns den nuvarande gymnastiksalen kvar på Kode skola.

De stora invändningarna mot en skola på plats L har varit ökad trafik på villagatorna och att grönområdet skulle försvinna. Med alternativ B blir grönområdet kvar samtidigt som man försöker hålla trafiken utanför villagatorna.

– Jag kan inte se något annat än att trafiken kommer att bli mycket bättre. Det är inga bussar eller något in till skolområdet. Det är bara de som ska lämna på förskolan som ska in där.

Tror du att Kodeborna blir nöjda med den här lösningen?

– Det finns så många uppfattningar i Kode, så den biten tror jag inte vi lyckas med oavsett om vi sätter alla i dialog ett helt år. De som blir mest arga är väl de föräldrar som vill köra sina barn ända fram till lektionssalen. Bygger man på läge M så blir det längre för barnen att gå från bussen, de kan inte gå ända fram till scoutstugan.

När det gäller trafiken lyfter Ove Wiktorsson fram Diseröd som ett bra exempel.

– Bussarna lämnar barnen nedanför affären i Diseröd. Där är det mycket lugnare trafik i villaområdet nu. Man får se på de lyckade exempel som finns, säger han.

Så som man tidigare har resonerat vill man på sikt också ha ett högstadium intill de andra skolbyggnaderna.

– Det är inget beslut taget på att det ska bli något högstadium, säger Ove Wiktorsson.

Om plats B är så bra, varför har den inte varit aktuell tidigare?

– Den har varit med tidigare men utgått av olika anledningar. Det har bland annat varit planer på att bygga ut Solhaga åt det hållet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.