Elisabeth Mattsson, (L) togs på sängen när partiordföranden Nyamko Sabuni meddelade sin avgång.
Elisabeth Mattsson, (L) togs på sängen när partiordföranden Nyamko Sabuni meddelade sin avgång. Bild: Anna Tärnhuvud

Nyamko Sabuni avgår – överraskar (L) i Kungälv

Nyamko Sabuni, liberalernas partiledare, avgår. Det meddelade hon på en presskonferens under fredagen.
– Jag blir tagen på sängen. Det här är bra för henne, men inte för Liberalerna, säger Elisabeth Mattsson, gruppledare för partiet i Kungälv.

ANNONS
|

Sabuni har varit i blåsväder den senaste tiden efter ett uttalande i ett filmklipp på Liberalernas egen Youtubekanal ”Politik under sju sorters kakor”.

I filmklippet säger hon: "Blir det krig har vi Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten. Blir det ännu värre så kör vi över till Norge".

Något som hon, efter att ha fått kraftig kritik, nu tagit avstånd från. På fredagen hade hon en pressträff där hon meddelade sin avgång.

– Jag är stolt över det jag åstadkommit sedan jag för snart tre år sedan fick förtroendet att leda mitt parti. Men mest gläds jag nu att vi är hemma där vi bör. Att vi som parti tagit konsekvensen av att Sverige har olika partier, där man måste kunna söka stöd och tala med alla, säger hon.

ANNONS

”Många konstiga uttalanden”

Elisabeth Mattsson, Liberalernas toppnamn i Kungälv, befann sig ute i naturen med en skolklass när hon fick informationen om sin partiledares avgång av Kungälvs-Postens reporter.

– Det var smart av henne, men samtidigt undrar man hur hon tänker, att göra det när man går in i en valrörelse, säger Elisabeth Mattsson.

– Men jag blir tagen på sängen, hon var min partiledare.

”Undrar hur hon tänker, att göra det när man går in i en valrörelse”, säger Elisabeth Mattsson (L), efter Nyamko Sabunis avgångsbesked.
”Undrar hur hon tänker, att göra det när man går in i en valrörelse”, säger Elisabeth Mattsson (L), efter Nyamko Sabunis avgångsbesked. Bild: Anna Hedlund

Hon var en av dem som var med och röstade fram Nyamko Sabuni, men menar att hennes uttalanden sista tiden inte varit så bra.

Är Sabunis uttalanden tillräckligt allvarliga för att hon måste avgå?

– Nej. Alla trampar vi i klaveret ibland, säger tokiga saker, vi är inte mer än människor. Men det är väl lite för många konstiga uttalanden.

Tror du att beslutet är helt och hållet hennes eget?

– ... delvis, men jag tror självklart att det varit påtryckningar. Det är ju så det fungerar i verkligheten. Hon känner så klart att hon inte har det stödet, annars hade hon inte hoppat av. Man behöver stöd och andra som tror på en.

Även om Elisabeth Mattsson blev tagen på sängen av beskedet menar hon att det finns aspiranter i partiet som står redo att ta över partiledarposten, men säger också att det inte är något hon är insatt i.

– Nu vet jag hur eftermiddagen och helgen kommer att bli, det blir möten och diskussioner om ”hur ska vi göra nu?”. Vi visste att vi skulle få jobba hårt i den här valrörelsen, och nu ser det ut som att vi kommer få jobba ännu hårdare, säger Elisabeth Mattsson.

Lämnade utan att svara

Partiet har sedan Sabuni tillträdde som ordförande i juni 2019 rasat i opinionen och har haft svårt att hålla sig över riksdagsspärren. Sedan hon lämnade samarbetet mellan regeringen och C har hon och partiet kämpat i motvind, och har vänt sig tillbaka till sina forna alliansmedlemmar i M och KD.

Hon har även haft svårt att förklara partiets förhållande till Sverigedemokraterna. På landsmötet ska medlemmarna ha varit överens om sin ställning. Sedan sade hon att partiet inte alls tagit ställning till att inte sitta i en regering med Sverigedemokraterna. Något hon också fick utstå kraftig kritik för.

– För att vi ska bli det nya Sverige krävs mycket av oss alla. Jag ser ännu vägen framför mig. Men jag ser också att det inte längre är jag som ska gå i första ledet, sa Nyamko Sabuni, under presskonferensen som hon sedan lämnade utan att svara på några frågor från journalister.

Johan Persson, gruppledare för liberalerna, tar över som partiledare.

ANNONS